Bucurați-vă mereu în Domnul! Iarăși vă spun: bucurați-vă! (Fil 4,4)

Aceste cuvinte din Scrisoarea sfântului apostol Paul către Filipeni caracterizează cel mai bine atitudinea fiecărui creștin față de marele mister al învierii Domnului nostru Isus Cristos, bucurie pe care întreaga Biserică Catolică a celebrat-o la 5 aprilie 2015. Marea veste, aș spune cea mai mare veste, a străbătut, prin dangătul clopotelor și glasurile credincioșilor, orice barieră, orice hotar: Cristos a înviat! Christus surrexit! Christos aneste! Cristo è risorto! Христос Воскресе! Chrystus Zmartwychwstał!

Și credincioșii catolici din Chișinău și-au unit vocile cu cele ale celorlalți creștini catolici, în comuniune cu episcopul nostru, PS Anton Coșa, celebrând învierea lui Cristos în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău.

Marea bucurie a înfrângerii morții a fost vestită sâmbătă seara, începând cu ora 20.00, când a început celebrarea Vigiliei Pascale, maica tuturor vigiliilor. Păstorul Diecezei de Chișinău, avându-i alături pe Mons. dr. Benone Farcaș, vicarul general al diecezei și paroh de „Providența Divină”, pe Pr. Vasili Cohanovschi și Pr. Petru Ciobanu, vicari ai aceleiași parohii, și pe Pr. diacon Edgar Vulpe, în fața grotei sfintei Fecioare din curtea catedralei, a binecuvântat focul nou, de la care, sub privirile pline de așteptare ale credincioșilor, a aprins lumânarea pascală, simbol al lui Cristos Înviat. De trei ori, părintele diacon a anunțat că aceasta este lumina lui Cristos, purtând lumânarea în procesiune până la altar, alături de care a fost așezată și unde va rămâne pe durata a 50 de zile, cât durează Timpul Pascal. De la acest luminător dăruit nouă de maica albină și-au aprins lumânările episcopul, preoții și credincioșii, semn că doresc să se împărtășească din lumina Aceluia care a spus că este Lumina lumii.

Tresăltați de bucurie, voi, îngerilor… Tresaltă de bucurie, sfântă Maică Biserică…, pentru că aceasta este noaptea în care Cristos, rupând lanțurile morții, se înalță biruitor din adâncuri: acesta este vestirea solemnă a învierii, care a fost făcută de dna Reghina Nadkrenicinaia, organista catedralei. Lecturile biblice alese au venit să scoată în evidență misterul răscumpărării noastre, pornind de la acel și Dumnezeu a văzut că totul erau foarte bune (cf. Gen 1,31), trecând prin Marea Roșie, scăpând de robia egiptenilor (cf. Ex 14,30) și primind o inimă nouă și un duh nou (cf. Ez 36,26), pentru ca la capătul lor, să se umple sfântul locaș al Domnului de sunetele mărețului imn Gloria in excelsis Deo. Bucuria serii a fost adăpată apoi de frumoasa cântare de laudă Aleluia adusă Domnului, care, odată înviat, nu mai moare (Rom 6,9). După proclamarea lecturilor din Vechiul și Noul Testament, diaconul a citit relatarea învierii lui Isus din Evanghelia după sfântul Marcu, urmând apoi cuvântul de învățătură adresat credincioșilor de episcopul Anton Coșa. În predica sa, păstorul diecezei, după ce i-a salutat cu tradiționalul „Cristos a înviat!”, a vorbit despre importanța învierii lui Isus, despre roadele pe care ni le aduce, accentuând în special rodul păcii, îndemnând totodată la rugăciune pentru țara vecină Ucraina, mult încercată de război.

După terminarea predicii, a început Liturgia baptismală, în cadrul căreia, după cântarea Litaniei tuturor sfinților, a fost binecuvântată apa de botez, în care a fost scufundată lumânarea pascală. Cu această apă nouă au fost botezați doi catecumeni, pe chipul cărora, după Botez, se putea citi bucuria de a fi devenit copii ai lui Dumnezeu, lacrimile de pe fețele lor fiind lacrimi de bucurie. Odată terminat Botezul, șapte credincioși, inclusiv cei doi neofiți, au primit, prin mâna episcopului, plinătatea Duhului Sfânt în sacramentul Confirmațiunii. Și întrucât prin Botez am fost înmormântați împreună cu Cristos, pentru ca împreună cu el să înviem la o viață nouă, toți împreună, preoți și credincioși, și-au reînnoit făgăduințele de la Botez.

Bucuria învierii a fost mărită de masa euharistică, de care s-au apropiat credincioșii veniți în număr mare la Vigilia Pascală, dar și de procesiunea cu preasfântul Sacrament, precedat de statuia lui Isus Înviat și lumânarea pascală, procesiune în care, ca într-un torent purtător de lumină, s-au pus în mișcare toți credincioșii, ca semn al unirii tuturor credincioșilor în jurul lui Isus și al peregrinării Bisericii spre bucuria învierii veșnice.

După binecuvântarea cu Isus Euharisticul și salutul final, doi preoți au binecuvântat alimentele aduse de credincioși la biserică și care urmau a fi puse pe masa festivă de Paști, continuare a cinei la care au participat la Biserică.

Duminica Învierii, 5 aprilie, a fost și ea o zi în care cuvântul central al fost tot „bucurie”. Sfânta Liturghie de la ora 10.30 a fost celebrată în Catedrala „Providența Divină” tot de păstorul diecezei noastre, avându-i alături de el pe preoții Parohiei „Providența Divină”. În cuvântul de salut de la începutul sfintei Liturghii, PS Anton Coșa i-a felicitat pe credincioși cu învierea Domnului, chemându-i la bucurie. Bucuria a fost și tema centrală a predicii ținute de Pr. Petru Ciobanu, care i-a îndemnat pe credincioși să dea la o parte piatra care acoperă inimile lor, pentru ca în ele să intre Cristos Înviat. Ca și după celebrarea Vigiliei Pascale, după sfânta Liturghie au fost binecuvântate alimentele aduse de credincioși la biserică.

Cristos a înviat! – Adevărat a înviat!

Pr. Petru Ciobanu