În cadrul reuniunii Conferințelor Episcopale, care a avut loc la Zagreb în perioada 29 iunie – 3 iulie, Biserica Catolică din Republica Moldova a împărtășit experiența sa de "cale sinodală" cu Bisericile surori din întreaga Europă, într-un context de profundă comuniune și dorință de înțelegere reciprocă.
Din păcate, climatul de război a condiționat discuția, lăsând multe temeri pentru viitor. Mărturiile episcopilor latini și greco-catolici veniți din Ucraina au fost emoționante.
Mons. Cesare Lodeserto, reprezentantul Republicii Moldova, a prezentat "calea sinodală" desfășurată în biserica locală și, totodată, a prezidat un grup de studiu, în care s-a încercat să se dea răspuns la câteva întrebări privind calea sinodală, cum ar fi: obiectivele atinse și dificultățile întâmpinate. La grupul de studiu au participat următoarele țări: România, Polonia, Portugalia, Anglia, Albania și Letonia.
"În contextul eclezial european - a comentat Mons. Lodeserto - și Republica Moldova a prezentat experiența sa concretă, trăită cu angajament de preoți și de parohii. Dificultățile, care nu au lipsit nicidecum din toate bisericile, au fost de asemenea împărtășite și predate subsecretarului Sinodului General, care a venit de la Roma special pentru a asculta".
Această întâlnire a fost instructivă și pentru următoarea fază a "căii sinodale", de fapt, între 5 și 12 februarie 2023 se va celebra faza continentală, care va fi urmată de faza finală în luna octombrie a aceluiași an, la Roma, în prezența Sfântului Părinte. Secretariatul Sinodului General analizează în prezent textele Conferințelor Episcopale individuale sau ale diecezelor care se supun direct Sfântului Scaun, cum este cazul Diecezei de Chișinău.
C.L.