În perioada 31 iunie – 4 iulie 2014, în nou înfiinţata parohie „Adormirea Maicii Domnului” din Orhei a avut loc un eveniment important pentru tânăra realitate ecleziastică din Dieceza de Chişinău: primul campus pentru copii, organizat de parohul comunităţii, pr. Vivian Furtado SVD.

Dintotdeauna Biserica a acordat o atenţie specială copiilor, întrucât aceştia sunt predilecţii lui Isus, prietenul lor, a căror fericire este una dintre priorităţile Miresei lui Cristos. De aceea, şi tema aleasă pentru acest campus a fost: „Prietenie spre fericire”.

La campus au participat în jur de 100 de copii, numărul mare datorându-se şi faptului că organizarea lui a fost anunţată în întregul oraş prin postul local de radio. Organizatorul, pr. Vivian, a fost ajutat de surorile slijitoare ale Sfântului Duh – sr. Mihaela şi sr. Lioba – şi de 15 animatori, dintre care trei erau veniţi din România, doi din Stăuceni, iar ceilalţi din Orhei.

Campusul a avut trei aspecte principale. Mai întâi cel spiritual, adică apropierea copiilor de Isus, prietenul lor cel mai fidel; formativ, întrucât educaţia este izvorul unei bune creşteri şi maturizări umane; şi distractiv, domeniu destul de important şi plăcut pentru copii. Ziua începea la ora 8.30, iar la ora 9.00 avea loc o scurtă cateheză în biserica parohială referitoare la tema aleasă. Astfel, copiilor li s-a vorbit despre Isus, despre Biserică, despre prietenie etc. După cateheză, care reprezenta partea formării spirituale, urma lucrul pe grupuri, în cadrul cărora era analizată o povestire, copiii fiind invitaţi să reflecteze asupra învăţăturilor pe care le transmitea aceasta. Tot din cadrul domeniului formativ uman a făcut parte şi lucrul manual, la fel desfăşurat pe grupuri. Domeniul distractiv s-a compus din diferite jocuri menite să dezvolte la copii anumite aptitudini, acestea fiind o îmbinare între joc şi formare. Nu au lipsit din cadrul campusului nici excursiile, cum ar fi cea la mănăstirea Curchi, unde copii, în spiritul unui ecumenism inocent, s-au rugat pentru ei, pentru părinţii lor, pentru Biserică şi pentru pace în lume.

Părintele Vivian Furtado SVD a rămas profund impresionat de acest campus, mai ales de participarea activă a copiilor şi a părinţilor. Conform spuselor sale, acest campus a reprezentat încă o modalitate de a da mărturie despre Isus şi de a transmite copiilor bucuria adusă în lume de Cel care a spus: „Lăsaţi copiii să vină la mine şi nu-i opriţi”.

Îi mulţumim lui Dumnezeu pentru această mărturie dată de atâţia copii, care au experimentat, împreună, ce înseamnă să fii fericit atunci când ai în jurul tău atâţia prieteni.