Ar trebui să fie o dorință a fiecărui creștin să fie cât mai aproape de Domnul. Mulți sunt cei care fac tot posibilul pentru a-și îndeplini această dorință, mai ales dacă ne referim la copii. Unii dintre aceștia sunt aproape de Domnul printr-o slujire fără de care celebrările euharistice nu ar mai fi pline de acel elan copilăresc la care ne îndeamnă Isus. Este slujirea ministranților, care, fie că sună din clopoței, fie că aduc la altar sticluțele cu vin și apă, fie că îndeplinesc alte misiuni, se străduiesc astfel nu doar să-și investească propriul talant primit de sus, ci și să fie cât mai aproape de Isus, simbolul central al căruia în orice biserică este altarul.
Pentru a-i ajuta să conștientizeze și mai mult valoarea acestei slujiri, deja de câțiva ani, în fiecare vară se organizează campusul vocațional pentru ministranți. Anul acesta acest a-fi-împreună al ministranților între ei și al lor cu Cristos s-a desfășurat la Centrul Social „Casa Providenței”, în perioada 3-9 iulie. În drumul lor spre cunoașterea mai aprofundată a lui Isus, cei 28 de slujitori, mai mici sau mai mari, au fost însoțiți și călăuziți de Pr. Krzysztof Płonka, pr. Ștefan Socaciu și patru seminariști din Polonia.
Inima fiecărei zile o reprezenta sfânta Liturghie, la care fiecare dintre participanți ministra, mai ales că 15 dintre ei participau pentru prima dată la un astfel de campus și chiar ministrau pentru prima dată, slujirea la altar în acest timp fiind o ocazie bună de a învăța ce și cum trebuie făcut. Pe lângă activitățile zilnice, prin care se explica și se aprofunda slujirea ministrantului, se conștientiza valoarea sfintei Liturghii și a rugăciunii, participanții au avut parte și de recreere la lacul Valea Morilor, la grădina zoologică din Chișinău, la Orheiul Vechi și la Orhei, unde, în frumoasa biserică din localitate, a fost celebrată sfânta Liturghie. Pe lângă aceasta, fiecare zi își avea și activitățile ei distractive și sportive. La 5 iulie, un dialog rodnic s-a înnodat între păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, și grupul de ministranți, care nu mai conteneau cu întrebările, Preasfințitul Anton fiind mereu bucuros să le răspundă, ajutându-i astfel să pătrundă și mai mult în misterele slujirii ministranților.
Scopul campusului, pe lângă cel al învățăturii unei slujiri, îl reprezintă și discernerea propriei vocații, căci Duhul suflă unde vrea, iar o vocație descoperită la timp și cultivată cu grijă poate aduce noi slujitori în via Domnului. De asemenea, nu mai puțin importantă este și comuniunea dintre copiii și tinerii veniți din diferite parohii ale diecezei noastre, prietenie care îl are în centrul pe Isus.
Pr. Petru Ciobanu
Sursa foto: https://casaprov.org/