În cadrul vizitei sale în Republica Moldova, secretarul de Stat al Sfântului Scaun, Cardinalul Pietro Parolin a participat , sâmbătă, la al XII-lea Congres Mondial al Familiei, desfășurat la Chișinău. Despre aceasta transmite și principala agenție de presă a Vaticanului, VaticanNews.

Eminența Sa i-a invitat pe toți creștii să răspundă apelului Papei Francisc de a ajuta la realizarea planului lui Dumnezeu în privința căsătoriei și a familiei, accentuând că „Evanghelia și Familia” sunt sursele de speranță pentru omenire. Reflectând despre viziunea creștină asupra căsătoriei și familiei, Cardinalul Parolin a menționat că familia „trebuie proclamată în totalitatea integrității sale, mai ales în timpurile de astăzi, cțnd suntem conștienți cât de fragile sunt relațiile interumane”: „Familiile, care sunt date de la Dumnezeu și care au vocația iubirii, sunt chemate astăzi, mai mult decât oricând, să fie un îndrumător al speranței, o rază de lumină în această lume”.

Eminența Sa a afirmat că cea mai mare provocare pentru familie este astăzi cultura individualistă, utilitaristă și consumatoristă. Individualismul extrem slăbește legăturile familiale și sfârșește prin a considera fiecare membru al familiei drept o entitate izolată. Cardinalul Parolin a menționat că în ciuda faptului că individualismul se bucură de un mare prestigiu mass-media și mediul politic, în ultimă instanță, acesta coboară instituții precum familia la nivelul unor opțiuni neesențiale.

În această situație, a punctat Eminența Sa, Biserica este chemată să reafirme încrederea în planul lui Dumnezeu pentru familie și instituția naturală a căsătoriei. Cardinalul Pietro Parolin a accentuat că experiența vie a fumuseții familiei este principalul argument, pentru că aceasta tinde să primească dar nu să excludă, să arate compasiune în loc de condamnare, să atragă dar nu să impună. Eminența Sa a conluzionat afirmând că familia contribuie și va contribui întotdeauna la armonia și dezvoltarea oricărei societăți, fiind fundamentul societății.

Mihail Țurcanu