Interviu cu dl Andrei Bolocan, directorul „Caritas Moldova” realizat de dna Viorica Purice pentru revista „Sănătate”
Potrivit marelui dicționar enciclopedic cuvântul „milă” semnifică dragoste plină de compasiune, participare cordială la viețile celor infirmi și nevoiași (bolnavi, bătrâni etc.); manifestare activă a carității. Toate aceste definiții se aplică în întregime Fundației de Binefacere Creștine „Caritas Moldova”, despre activitățile căreia ne-a povestit directorul Andrei Bolocan.
Andrei, fiind medic ați devenit director al Fundației de Binefacere. Care este motivul schimbării activității dvs. profesionale? Ce v-a determinat să schimbați haina albă de medic pe poziția de director al Fundației de Binefacere „Caritas Moldova” și să vă dedicați viața pentru a servi persoanele dezavantajate și suferinde? Nu v-a fost frică de responsabilitatea primită odată cu încredințarea funcției de director al „Caritas Moldova” de către Episcopul Anton Coșa?
Profesia de medic este una dintre cele mai vechi și nobile. O persoană care a ales profesia de medic nu trebuie doar să-i iubească pe oameni, ci trebuie să fie dispusă să-și dedice timpul, puterea și abilitățile în beneficiul oamenilor. „Arzând singur, luminează pe alții” este ceea ce am învățat la Universitatea de Medicină, unde am avut parte de profesori excelenți, cum ar fi Ludmila Vasilevna Testemițanu, care ne-a învățat secretele medicinei, inclusiv prin exemplul medicilor din țară, care tratează nu numai trupul pacientului, ci se și cufundă în problemele pacienților pentru a-i înțelege. Aceștia din urmă, aveau încredere în medic și în el își vedeau sprijinul. Simplitatea, înțelepciunea și dorința de a-i ajuta pe cei nevoiași – acestea sunt calitățile necesare pentru orice medic.
Sfera socială ca și cea medicală presupune renunțarea la sine în numele celor de lângă noi și al celor care necesită ajutor din partea noastră. De aceea, din punct de vedere psihologic, nu am schimbat sfera profesională în care activam. În ceea ce privește obținerea și formarea aptitudinilor profesionale, din 2008 am lucrat în Organizația Umanitară austriacă „Concordia”, fondată de părintele iezuit Georg Sporschill, de aceea participarea mea și obținerea postului vacant de director al „Caritas Moldova” în mai 2016 nu a necesitat schimbări semnificative. Recunosc că numirea mea ca director a devenit pentru mine o oportunitate de a aduce ceva nou organizației care mi-a fost încredințată, păstrând în același timp frumoasele tradiții pe care le-am moștenit de la acei oameni care au lucrat timp de mulți ani la „Caritas Moldova”. Desigur, voi încerca să justific încrederea exprimată de Excelența Sa Anton.
Ce reprezintă „Caritas”? Care sunt caracteristicile „Caritas”-ului în Republica Moldova? Cine a fondat această organizație?
„Caritas” a fost concepută ca o organizație de binefacere care ajută la realizarea învățăturii sociale a Bisericii Catolice. Prima societate de acest fel, care s-a ocupat de îngrijirea bolnavilor, a apărut în 1617, însă anul înființării organizației este considerat a fi 1891, când Papa Leon al XIII-lea a publicat enciclica „Rerum novarum”. De atunci, astfel de organizații „Caritas” au apărut în toate țările lumii și pentru coordonarea activităților lor, la Vatican a fost înființată Confederația Internațională „Caritas Internationalis”, care în prezent include 165 de organizații membre, din care face parte și Fundația de Binefacere „Caritas Moldova”.
În Republica Moldova, „Caritas” a fost fondat în 1995 de către Episcopul de Chișinău Anton Coșa. La început, „Caritas Moldova” era Misiune Catolică, iar din 2015 a fost reorganizată în Fundație de Binefacere.
Care sunt realizările Fundației Caritas pe teritoriul Republicii Moldova?
De-a lungul anilor, prin prezența sa activă pe teritoriul Republicii Moldova, „Caritas” a ajutat zeci de mii de oameni. Cantine sociale, centre socio-medicale, programe de prevenire și combatere a tuberculozei, ajutor oferit instituțiilor medicale, instituțiilor de învățământ și persoanelor afectate de inundații, și lista poate continua. Activitățile organizației au fost marcate de crearea unor centre de zi pentru copii din familii dezavantajate în orașele Bălți, Tiraspol și Râbnița, un centru de reabilitare a copiilor cu dizabilități fizice în orașul Sângerei, oferirea echipamentului medical și paramedical spitalelor, acordarea burselor studenților – aceasta nu este o listă completă a ajutorului oferite de „Caritas Moldova” persoanelor nevoiașe.
Cum ați reușit să desfășurați o activitate atât de vastă în țara noastră săracă? Cine sunt finanțatorii care susțin activitatea „Caritas”?
Desigur că ajutorul oferit a fost posibil nu doar datorită muncii dezinteresate a colaboratorilor noștri, ci și datorită partenerilor noștri europeni din Germania, Austria, Elveția, Luxemburg, Cehia, Polonia, Italia, România.
Care sunt direcțiile prioritare de activitate ale fundației? Cum este realizat ajutorul oferit persoanelor nevoiașe?
În acest moment, principalele direcții de activitate sunt asistența socială și educațională oferită copiilor și tinerilor din familii social dezavantajate, sprijin în reintegrarea socială a persoanelor fără adăpost și, din anul 1999, servicii de îngrijiri sociale și medicale persoanelor cu nevoi speciale. Centrele noastre socio-medicale sunt situate în Chișinău, comuna Stăuceni, satul Rașcov r. Camenca, în satul Stârcea r. Glodeni, în Tiraspol și Bender. „Caritas” acordă ajutor tuturor persoanelor nevoiașe, indiferent de rasă, religie, vârstă, sex, ocupației sau apartenență politică. Pe parcursul anului 2016 au beneficiat de asistență medico-socială, prin intermediul centrelor noastre locale, 203 pacienți, iar 610 persoane au fost deservite la domiciliu cu ajutorul a 6 echipe mobile (ce includ 12 asistente medicale și 6 lucrători sociali).
În afară de asistența directă acordată pacienților, Caritas Moldova organizează cursuri de instruire în îngrijiri la domiciliu pentru rude și voluntari. Anul trecut au fost organizate 6 cursuri la care au participat 88 de persoane, care au însușit tehnici și metode de îngrijire a pacienților grav bolnavi.
În Germania, țara în care a fost fondat „Caritas”, activitatea organizației este susținută de guvernul țării. În țara noastră este la fel?
Situația din Germania și Moldova este foarte diferită. Veți fi surprinși dacă vă spun că cel mai mare angajator din Germania este „Caritas Germania”. În ceea ce privește numărul de angajați, această organizație este înaintea unor giganți industriali precum Mercedes, BMW și alții. Iar angajații organizației nu sunt simpli lucrători de birou care stau toată ziua la computere, ci adevărați lucrători sociali, asistenți sociali, asistente medicale care lucrează direct cu cei care au nevoie de ajutorul lor.
Relația dintre „Caritas” și stat este o relație dintre furnizorii de servicii sociale și clienții care sunt dispuși să le cumpere. Piața serviciilor sociale este imensă, iar guvernele țărilor europene au înțeles într-un anumit moment că nu sunt în măsură să satisfacă toate solicitările. Prin urmare, guvernele Germaniei sau Austriei cumpără de la „Caritas” servicii, pe care din anumite motive nu le pot presta singuri.
În Moldova, tindem spre un astfel de sistem. În prezent lucrăm destul de bine cu Compania Națională de Asigurări în Medicină, care plătește o parte dintre serviciile medicale și sociale oferite de „Caritas Moldova”. De asemenea, „Caritas” a dezvoltat o relație bună de lucru și cu Ministerul Sănătății și Protecției Sociale.
Dar trebuie să fim realiști și să înțelegem că nu este de ajuns să ai dorință de a ajunge la nivelul european în ceea ce privește protecția socială a populației. Pentru a beneficia de servicii sociale conform standardelor europene, este necesar să lucrăm ca și nemții sau austriecii. Și bineînțeles, să ne schimbăm atitudinea față de cei care au nevoie de ajutorul nostru, deoarece bunăstarea societății poate fi apreciată prin atitudinea sa față de vârstnici, copii și persoanele cu dizabilități.
Cu ce probleme se confruntă persoanele care cer ajutor de la Caritas?
Problemele cu care se confruntă beneficiarii noștri sunt diferite. Practic, deservim pacienți înaintați în vârstă și persoane singuratice în etate. De regulă, aceștia sunt pacienți care au suferit un accident vascular cerebral sau infarct miocardic. De asemenea, la „Caritas” se adresează după ajutor pacienții care au Parkinson, Alzheimer, cancer și alții. Adesea suntem telefonați de persoane pentru a ni se comunica despre prezența unor vecini uitați de copiii lor. Asistenta socială se deplasează la fața locului pentru a investiga cazul. Asistentele medicale „Caritas” oferă asistență medicală. Dacă este necesar, lucrătorii sociali pregătesc mâncarea și îi hrănesc pe bolnavii țintuiți la pat, fac curățenie în casă și ajută la menținerea igienei pacientului.
Creată după chipul și asemănarea lui Dumnezeu, orice persoană are demnitate. Și această demnitate constă, printre altele, în posibilitatea de a-și trăi ultimele zile în condiții umane.
În societate, problema eutanasiei a primit o atenție considerabilă. Care este părerea dumneavoastră? Are rost de prelungit agonia bolnavilor fără speranță, refuzându-le posibilitatea de a părăsi lumea pământească la cererea lor?
Inclusiv și în problema eutanasiei eu susțin învățătura Bisericii. Sfântul Ioan Paul al II-lea în enciclica sa „Centesimus annus” a subliniat o serie de drepturi ale omului care ar trebui protejate. Primul drept prezentat în lista sa este dreptul la viață, de la concepție până la finalizarea sa naturală. Persoana umană este imaginea lui Dumnezeu și aceasta înseamnă că esența omului este legată de Dumnezeu. Am eliminat pedeapsa cu moartea în închisori. Cine suntem noi să ucidem oamenii în spitale?
„Caritas Moldova” oferă schimb de experiență în domeniul prestării serviciilor de asistență medicală și îngrijirii bolnavilor la domiciliu?
Desigur! Organizăm conferințe, seminare, în cadrul cărora personalul nostru medical instruiește rudele sau vecinii în îngrijirea bolnavului la domiciliu: îmbăierea, dezinfectarea sanitară, prevenirea escarelor, transportarea pacienților. De asemenea, „Caritas Moldova” oferă la finalul cursului fiecărui participant material informativ, ghidul „Suport în îngrijirea bolnavului la domiciliu”. Principiul pe care se bazează aceste cursuri de instruire este de a îmbina teoria cu practica. Astfel, viitorii îngrijitori efectuează ei înșiși exercițiile practice de manevrare a bolnavului, și, în așa mod, dobândesc abilitățile necesare pentru a-i putea ajuta pe pacienți.
Mișcarea de voluntariat este larg răspândită în Europa. „Caritas Moldova” dispune de voluntari care doresc să-i ajute pe cei în nevoie?
Da, este adevărat că în Europa voluntariatul este o modalitate de a face caritate. Voluntarii se implică dezinteresat pentru a-i ajuta pe cei abandonați. Dorința de a-i ajuta pe cei neputincioși, fără a avea vreo componentă ideologică, se regăsește și printre cetățenii noștri. Și cel mai interesant este că această dorință o are generația care a crescut în condițiile „capitalismului sălbatic”, când oamenii sunt obișnuiți să plătească pentru tot încă de la școală. Asta înseamnă că nu e chiar așa de rea situația în țara noastră și valorile fundamentale creștine sunt păstrate de poporul nostru.
Care este sursa de inspirație care vă motivează pentru a realiza acte de caritate?
Scopul nostru principal în această lume este să facem bine. Celelalte sunt doar „deșertăciunea deșertăciunilor”, doar faptele bune rămân.
Flacăra bună a dragostei
Cuvântul „caritas” din limba latină se traduce ca milă, dragoste necondiționată față de aproapele. Emblema „Caritas” este „o cruce înflăcărată”, o cruce albă pe fundal roșu. Linia verticală a crucii semnifică legătura dintre om și Dumnezeu, iar cea orizontală – colaborarea dintre oameni. Centrul crucii emană în toate cele patru părți raze stilizate de flacără, simbolul căldurii, susținerii, ajutorului.
Caritatea activă a comunității catolice „Caritas” a fost simțită de mai multe generații de oameni din multe țări ale lumii, de diferite religii, ideologii și afilieri politice.
Interviu preluat de pe www.caritas.md