Inițiat prin decretul nr. 15 din 06 decembrie 1994 al Mons. Anton Coșa, la acea dată Administrator Apostolic de Moldova, și aprobat oficial de către autorități prin ordinul nr. 36 din 10 mai 1995 al Serviciului de Stat pentru problemele cultelor de pe lângă Guvernul Republicii Moldova, proiectul „Caritas Moldova” și-a propus încă de la început ajutorarea celor mai săraci, a celor marginalizați, a celor vulnerabili, de pe ambele maluri ale Nistrului.
 
Cei 25 de ani de activitate au demonstrat că misiunea nobilă încredințată de Fondatorul nostru a fost pe cât de complexă, pe atât de necesară, plină de provocări dar și de recompense. Vorbim de zeci de proiecte, de mii de beneficiari, de zeci de mii de ore dedicate celor aflați în nevoie, de milioane de lei care au avut ca scop îmbunătățirea vieții celor mai puțin norocoși dintre noi.
 
Din practica celor 25 de ani de activitate am învățat că trebuie să luptăm pentru fiecare dintre cei care nu au altă șansă la normalitate decât prin noi, prin ajutorul nostru, am învățat că trebuie să fim responsabili, profesioniști, dedicați, empatici și, mai ales, am învățat că trebuie să fim mai buni din punct de vedere uman, spiritual, social. Am învățat că a privi cu dragoste, atenție și grijă pe cei mai sărmani dintre noi reprezintă mai mult decât o activitate, reprezintă o misiune a sufletului și o vocație a bucuriei.
 
Caritatea, dragostea lui Dumnezeu pentru semenii noștri mai puțin norocoși, este motivul și motivația pentru care echipa Caritas Moldova, atât la nivel central cât și în teritoriu, depune zilnic, de 25 de ani, eforturi pentru a fi aproape de cei aflați în nevoie, de problemele lor, de speranțele lor.
 
La ceas aniversar, vreau să mulțumesc donatorilor noștri, partenerilor naționali și internaționali, voluntarilor și membrilor echipei Fundației de Binefacere Caritas Moldova care au făcut posibili acești 25 de ani de dragoste, atenție și grijă pentru cei săraci, bolnavi, singuri, marginalizați.
 
Edward Lucaci
Președinte al Fundației de Binefacere Caritas Moldova