PS Anton Coșa, episcop de Chișinău, a explicat motivele care l-au determinat să demareze acest proiect caritabil în beneficiul refugiaților ucraineni.
 
„Mulți prieteni și-au oferit disponibilitatea - a spus episcopul - de a sprijini activitățile de primire pe care dieceza le desfășoară prin intermediul organizațiilor sociale. O fac bine și sunt foarte mulțumit. Dar, în același timp, m-am gândit că episcopul, care prezidează caritatea în viața Bisericii locale, ar trebui să se implice și personal și să fie atent la nevoile beneficiarilor. Nu este un proiect ca multe altele, ci o mână întinsă și o inimă atentă la nevoile mici și la ceea ce se poate face, mai ales în cadrul parohiilor, care fac atât de mult”.
 
„Practic, această caritate - a continuat PS Anton - are două obiective: familia și viața! De aceea, „Caritatea episcopului pentru refugiați” intervine pentru a sprijini familiile care primesc refugiați sau familiile refugiaților care sunt primite de parohii. Trebuie să le oferim acestor familii sentimentul de siguranță, să le sprijinim în această perioadă de suferință și, mai ales, să ne asigurăm că nu le lipsește absolut nimic. Un alt aspect important este viața și, în special, viața copiilor ucraineni care s-au născut sau se vor naște în Moldova. Vom încerca să sprijinim financiar, pe cât va fi posibil, familiile cu femei însărcinate și copiii care se vor naște”.
 
„Caritatea episcopului pentru refugiați” a ajuns deja în unele parohii, atât prin donații financiare, cât și prin transmiterea de bunuri de tot felul. În Parohia Bălți este cazată o mamă care urmează să nască în câteva zile și i s-a oferit sprijin economic pentru diverse necesități. La fel vor fi ajutați și alți copii ucraineni care se vor naște în această perioadă de exod din patria lor.

C. L.