Ministerul Justiției al Republicii Moldova a reînnoit Fundației de Binefacere ”Casa Providenței” statutul de utilitate publică, recunoscând astfel valoarea și importanța serviciilor sociale și de caritate care sunt oferite persoanelor nevoiașe, bătrânilor singuratici, copiilor și tinerilor în cadrul multiplelor proiecte.

Fondată de către Episcopia Romano-Catolică, ”Casa Providenței”, în urma modificărilor cadrului juridic propriu, a primit acest statut de utilitate publică pentru prima dată în mai 2007. Procedura de atribuire a statutului respectiv prevede un șir de acțiuni legale, inclusiv de prezentare a informațiilor și datelor de ordin administrativ și financiar.

Instituțiile de caritate, înființate de către Episcopia Romano-Catolică, desfășoară în Republica Moldova o gamă largă de activități sociale, educaționale, medicale, umanitare și altele. Ajustând cadrul juridic la cerințele timpului și în conformitate cu prevederile legislației în vigoare, ele contribuie eficient la rezolvarea multiplelor probleme de ordin social, în primul rând, în favoarea celor mai săraci și nevoiași. Însă cea mai sinceră și valoroasă motivație constă în mesajul evanghelic pe care îl poartă în inimă fiecare din angajații și voluntarii organizațiilor sociale catolice. Și ”Caritas Moldova”, și ”Regina Pacis”, și ”Don Bosco”, și Centrul ”Sf. Ioan Paul II”, și ”Kolping”, toate împreună, sunt expresia vizibilă a carității Bisericii locale, a carității creștine.

Atribuirea statutului de utilitate publică are un caracter foarte semnificativ pentru asociațiile obștești, fundații și alte organizații, pentru că reflectă importanța parteneriatului între stat și instituțiile societății civile, ceea ce contribuie indirect și la eficacitatea și calitatea serviciilor sociale de importanță majoră pentru toți oamenii, mai ales pentru ce care au mai mare nevoie de ajutorul nostru. 

De asemenea, statutul de utilitate publică a fost atribuit și unei alte organizații catolice – Fundației ”Regina Pacis”, care implementează diverse proiecte caritative în țara noastră, inclusiv, în colaborare cu instituțiile de stat.

De precizat că această Comisie de certificare care funcționează pe lângă Ministerul Justiției din R. Moldova este un organ colegial, alcătuit din 9 membri, dintre care 3 sunt desemnați de către Președintele Republicii Moldova, 3 – de Parlament și 3 – de Guvern. Aceștia sunt desemnați pe un termen de 5 ani.

Diacon Edgar Vulpe