În perioada 24 - 28 februarie, Preasfinţitul Anton a participat la o întâlnire a episcopilor prieteni ai Mişcării Focolarelor, care a avut loc la Centrul Mariapolis din Castelgandolfo. De menţionat că Episcopul de Chişinău participă regulat la astfel de întâlniri, fiind cucerit, din câte mărturiseşte, de „specificul lor, axat pe dialog şi comuniune, nu la nivel teologic dar la nivelul vieţii creştine cotidiene, în încercarea de a pune în practică Cuvântul lui Dumnezeu şi mai ales a poruncii sale supreme – iubirea de Dumnezeu şi iubirea frăţească”.

 

Tema întâlnirii din acest an s-a intitulat ”Reciprocitatea iubirii între discipolii lui Cristos" – şi a fost prezentată de către preşedinta Mişcării, Maria Voce, cunoscută şi sub numele de Emaus. Deosebit de apreciate au fost cele două mese rotunde care au avut ca interlocutori, pe de o parte pe Cardinalul Joao Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică împreună cu Arhiepiscopul Vincenzo Zagni, secretarul Congregaţiei pentru Educaţia Catolică – în prima zi şi în a doua zi pe Cardinalul Kurt Koch – preşedintele Consiliului Pontifical pentru promovarea unităţii creştinilor împreună cu doi episcopi, mons. Brendan Leahy din Irlanda şi mons. Christoph Hegge din Munster, Germania.

 

Preasfinţitul mai adaugă în mesajul său că, dincolo de profunzimea comunicărilor deosebit de interesante, a apreciat atmosfera deosebit de frăţească şi bucuria ce se putea citi pe feţele confraţilor episcopi, simţind prezenţa Duhului care fortifică pe oricine în continuarea propriului minister pastoral. Cu această ocazie episcopii prezenţi au avut bucuria de a se întâlni şi cu Sf. Părinte Papa Francisc.