Catedrala „Providența Divină” din Chișinău a fost și ea, alături de multe biserici din întreaga lume, luminată în roșu în semn de solidaritate cu martirii credinței. Asta le-a cerut episcopul tuturor parohilor și în special Pr. Mihai Balan, pentru a manifesta astfel apropierea Bisericii noastre locale față de toți creștinii care sunt încă supuși persecuțiilor și martiriului.
 
Pe lângă Bisericile catolice din Europa, la această inițiativă au participat și creștini de alte confesiuni, uniți în rugăciune pentru credincioșii lui Cristos care trec prin momente de mare suferință pentru credința lor.
 
Este dificil de cuantificat numărul precis de creștini persecutați. Cea mai periculoasă regiune este Nigeria, urmată de Republica Centrafricană și Sri Lanka.
 
Sunt peste 340 de milioane de creștini în întreaga lume care se confruntă cu cel puțin un nivel ridicat de persecuție și discriminare pe motivul credinței lor. Sunt 74 de țări care manifestă un nivel înalt de persecuție și discriminare. Numărul creștinilor uciși din motive legate de credință a crescut cu 60%, Nigeria fiind încă o țară a masacrelor, alături de alte națiuni africane afectate de violența anti-creștină.
 
COVID-19 a exacerbat vulnerabilitățile minorităților creștine, adăugând discriminări și presiuni suplimentare, inclusiv o creștere a violenței domestice, în special împotriva convertiților la creștinism și a femeilor.
 
„Rugăciunea pentru creștinii persecutați – a comentat episcopul de Chișinău – ne face să înțelegem valoarea fidelității față de Isus Cristos, ce trebuie să fie o alegere de viață care să-i implice pe toți, pe unii chiar până la sacrificiul personal”.

C. L.