Duminică, 13 decembrie, în Catedrala „Procidența Divină” din Chișinău a fost binecuvântată o statuie a sfântului Iosif, pe care parohul, Pr. Mihai Balan a dorit foarte mult să o instaleze pentru devoțiunea credincioșilor. Rugămintea sa a fost ascultată de un binefăcător italian, care și-a oferit susținerea.
 
„Mereu m-am gândit - a spus Pr. Mihai Balan – la credincioșii parohiei, ca ei să aibă posibilitatea de a cultiva devoțiunea față de sfântul Iosif și, prin urmare, să aibă o imagine a sa în biserică. Inițial, intenția mea era să o binecuvântez în Duminica I-a din Advent. Nu am făcut-o, așteptând. Cu mare uimire, a venit vestea că Papa Francisc, la 8 decembrie, în Solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, a publicat o Scrisoare apostolică despre sfântul Iosif intitulată Patris corde”.
 
Intervenția Providenței Divine a făcut și mai semnificativă binecuvântarea statuii, săvârșită în Duminica a III-a din Advent, cu invitația pentru credincioși de a cultiva devoțiunea față de acest mare sfânt, a carui statuie este plasată la intrarea în Catedrală.
 
De ce să ne rugăm sfântului Iosif? Papa Francisc oferă răspunsul: „Îl iubesc foarte mult pe sfântul Iosif pentru că este un om puternic și tăcut. Pe biroul meu am o imagine a sfântului Iosif în timp ce doarme și când am o problemă sau o dificultate, scriu o notă pe o bucată de hârtie și o pun sub statuia sfântului Iosif, astfel încât să o poată visa. (...) Dar la fel ca sfântul Iosif, odată ce am ascultat glasul lui Dumnezeu, trebuie să ne ridicăm din somn; trebuie să ne ridicăm și să acționăm”.
 
Papa Francisc spune: „Sfântul Iosif este un ocrotitor, pentru că știe să-l asculte pe Dumnezeu, se lasă călăuzit de voința sa și, din acest motiv, este și mai sensibil la oamenii care i-au fost încredințați, știe să înțeleagă evenimentele cu realism, este atent la ceea ce îl înconjoară și știe să ia cele mai înțelepte decizii”.

C. L.