La 1 și 2 iulie 2021, a avut loc întâlnirea secretarilor generali ai conferințelor episcopale din Europa, anul acesta online, din cauza pandemiei. Tema aleasă pentru întâlnire a fost următoarea: „Autenticitatea Bisericii și credibilitatea misiunii sale, pornind de la Enciclica Ecclesiam Suam”. Enciclica sfântului Paul al VI-lea a stat la baza desfășurării lucrărilor.
 
Biserica Catolică din Moldova a fost reprezentată de Mons. Cesare Lodeserto, vicar general.
 
În prima zi, joi, 1 iulie, lucrările au început cu mesajul de salut și introducerea Pr. Martin Michalicek, secretar general al CCEE. Au urmat intervențiile noilor secretari generali ai conferințelor episcopale din Bulgaria, Croația, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Letonia, Rusia, Scoția, Slovacia, Biserica de rit oriental din Ucraina.
 
Mons. Ivo Tomasevic (Bosnia și Herțegovina) a ținut primul discurs pe următoarea temă: „Autenticitatea Bisericii în relațiile interne”. Ulterior, Pr. Jorge Omar Álvarez Ballestero Ive și Pr. Nick Welsh au prezentat lucrările Comisiei pentru tineret și a Comisiei pentru familie și viață. Ulterior au luat cuvântul reprezentanții Austriei, Belgiei, Ciprului, Angliei și Țării Galilor, Lituaniei, Luxemburg-ului, Maltei, Principatului Monaco, Țărilor de Jos, Țărilor Nordice, Sloveniei, Elveției, Turciei, Bisericii Romano-Catolice din Ucraina.
 
A doua zi, marți, 2 iulie, a fost moderată de Pr. Antonio Ammirati, secretar adjunct și purtător de cuvânt al CCEE. David Quinn, jurnalist irlandez, în intervenția sa, a tratat tema: „Credibilitatea Bisericii în relațiile externe”. Pr. Luis Okulik și Pr. Mihails Volohovs au raportat despre activitățile Comisiei pastorale sociale și Comisiei de evanghelizare și cultură.
 
Ulterior au avut loc intervențiile secretarilor generali din Ungaria, Conferința Episcopală Internațională a Sfinților Ciril și Metodie, Spania, România, Republica Cehă, Portugalia, Polonia, Dieceza de Mukachevo, Moldova, Italia, Estonia, Bosnia și Herțegovina, Belarus, Albania.
 
În această ultimă fază a lucrărilor, Mons. Cesare Lodeserto a prezentat raportul privind situația Bisericii Catolice din Moldova în ultimul an, cu consecințele pandemiei.
 
Lucrările s-au încheiat cu indicarea unor numiri precum Congresul euharistic de la Budapesta, următoarea plenară a președinților conferințelor episcopale, Săptămâna socială din Slovacia și următoarea ședință a secretarilor generali din anul 2022, cu speranța că aceasta va avea loc deja cu prezența personală și nu online.

C. L.