Aceasta a fost tema întâlnirii organizată de Consiliul Conferinţelor Episcopale Europene care a avut loc la Paris în Perioada 4-7 aprilie. Întâlnirea a fost prezidată de Arhiepiscopul de Lodz, Marek Jendraszewski, asistat de experţi în domeniul ştiinţei şi teologiei.

Unul dintre ei, părintele Andrew Pinsent, directorul Centrului pentru Știinţă şi Religie „Ian Ramsay” de la Universitatea din Oxford, a afirmat că ideea separării dintre ştiinţă şi credinţă este un stereotip, o prejudecată care nu corespunde realităţii deoarece ele sunt perfect reconciliabile aşa cum rezultă din contribuţia fundamentală adusă la progresul umanităţii de-a lungul veacurilor de un mare număr de savanţi creştini.

Un alt conferenţiar, Jacek Blazewicz, profesor la Academia Poloneză de Știinţă din Poznan a evidenţiat riscul creaţionismului extremist, pe de o parte iar pe de altă parte acela al agnosticismului extremist şi al ateismului; ambele poziţii obstrucţionează căutarea sinceră a adevărului.

Părintele Iosif Tiba din Bucureşti a subliniat rolul mijloacelor de informare in masă care au influenţat în mod fundamental percepţia oamenilor relativ la relaţia dintre ştiinţă şi credinţă.

Din partea Episcopiei de Chişinău a participat Mons. Dr. Benone Farcaş care în intervenţiile sale a remarcat că opoziţia adusă reconcilierii este rezultatul unui ateism agresiv prezent în lumea academică dar şi a unui ateism practic sau indiferent care se reflectă în ignoranţa multor studenţi universitari. De asemenea, a scos în evidenţă necesitatea întâlnirii efective între credinţă şi ştiinţă, mai exact a oamenilor care impersonează. O relaţie, o comunicare poate avea loc atunci când sunt prezente ambele elemente. În acest sens, a fost prezentat exemplul Moldovei unde reprezentatul oficial al credinţei este absent din lumea universitară.

Una din concluziile finale a fost aceea că ştiinţa este un drum care călăuzeşte spre Dumnezeu; deci lumea universitară este un loc ideal pentru comunicare, discuţii, reflecţie, un loc unde informaţia corectă poate circula în mod eficient pentru a promova un dialog rodnic între ştiinţă şi religie.

Mons. Benone Farcaş