La 11 februarie 2024, Biserica va celebra cea de-a 32-a ediție a Zilei Mondiale a Bolnavului, o zi de duminică și totodată ziua în care este comemorată Fecioara Maria de la Lourdes.
Reflecția acestei zile este dictată de următorul fragment preluat din Evanghelia după Ioan: „Doamne, nu am niciun om ca să mă facă să cobor în piscină” (5,7), care amintește universalitatea și dreptul tuturor de a fi vindecați.
Este expresia rostită de un bolnav care nu putea în nicicum să se apropie de Isus pentru a-l atinge și a spera la vindecare. Isus îl ascultă și îi primește rugămintea, pentru că în fața lui nu se află doar un bolnav ce trebuie vindecat, ci și o omenire căreia trebuie să i se redea cuvântul și căreia trebuie să i se permită să exprime suferința interioară din inima sa. Știm că pentru Isus, grija față de viață, față de fiecare viață umană suferindă și nevoiașă, este pe primul loc.
Papa Francisc, în tradiționalul mesaj pentru această zi, îndeamnă omenirea să depășească starea de singurătate în care se află mulți bolnavi, pornind de la cuvântul lui Dumnezeu: „Nu este bine ca omul să fie singur”.
Papa a scris în mesajul său: „Suntem creați pentru a sta împreună, nu singuri. Și tocmai pentru că acest proiect de comuniune este înscris așa de adânc în inima umană, experiența abandonării și a singurătății ne înspăimântă și o simțim dureroasă și chiar inumană. Devine și mai mult astfel în timpul fragilității, al incertitudinii și al nesiguranței, provocate adesea de apariția oricărei boli grave”.
Parohiile Diecezei de Chișinău sunt cu dedicație angajate în îngrijirea pastorală a bolnavilor, cu o prezență atentă, generoasă în slujirea lor și mereu gata să transmită un mesaj de speranță. Cu ocazia acestei zile, în unele parohii se va administra și sacramentul Ungerii bolnavilor, ca un moment de har pentru cei ce trăiesc în suferință cu neliniște.
Episcopul Anton Coșa este întotdeauna dedicat misiunii de apropiere față de cei ce trăiesc în singurătatea suferinței și, în acest sens, a fost profundă și semnificativă prezența sa personală în casele bolnavilor și bătrânilor în timpul recentei vizite pastorale, ducându-le viaticul și administrând sacramentul Ungerii bolnavilor.
C. L.