La 12 mai 2024, în duminica când este celebrată solemnitatea „Înălțării Domnului”, va fi celebra „Ziua Mondială a Comunicațiilor Sociale”, aflată la a 58-a ediție. Tema propusă de Papa Francisc pentru acest an este: „Inteligența artificială și înțelepciunea inimii: pentru o comunicare pe deplin umană”.
 
Inteligența artificială, în pofida complexității sale, a dat naștere mai multor inițiative în întreaga lume. Este un subiect care trebuie explorat nu doar din punct de vedere tehnologic, ci și din punct de vedere etic, fără a uita că în centrul oricărei dezvoltări se află întotdeauna persoana umană.
 
Papa Francisc, în mesajul său pentru această zi, amintește că „depinde de om să decidă dacă vrea să devină hrană pentru algoritmi sau să-și hrănească inima cu libertate, fără de care nu se poate crește în înțelepciune”.
 
Și comunitățile locale sunt chemate să reflecteze asupra acestei probleme, deoarece există riscul de a se baza în totalitate pe aceste noi tehnologii și de a nu trăi discernământul sub călăuzirea Duhului Sfânt. 
 
Celebrarea celei de-a 58-a ediții a „Zilei Mondiale a Comunicațiilor Sociale” este un moment de reflecție asupra noilor tehnologii, care nu trebuie în nici un caz să pună stăpânire pe libertatea de conștiințelor. Este un moment de invocare a Duhului Sfânt, pentru ca acesta să ghideze conștiința în opțiunile de viață și în respectul față de persoana umană. Este, de asemenea, un moment pentru susținerea financiară a Diecezei pentru o mai bună funcționare a serviciilor de comunicare, de la site-ul web la publicațiile tipărite. 

C. L.