Prezbiteriul Diecezei de Chișinău s-a adunat vineri, 17 noiembrie 2023, pentru celebrarea sfintei Liturghii prezidată de episcopul Anton Coșa, cu ocazia „Zilei preoților”, iar cu acest prilej, episcopul a dorit să facă și un gest semnificativ pentru viața Bisericii locale: a înmânat Planul pastoral în mâinile fiecărui paroh, cu mandatul de a-l duce în comunități pentru a împlini un parcurs misionar.
 
Iată cuvintele episcopului la începutul celebrării: „Domnul Cristos, Marele Preot, care ne-a făcut părtași și pe noi toți la preoția sa, ne-a convocat astăzi la această sfântă liturghie pentru a ne încredința un nou mandat misionar, prin care dorește să reînnoiască în noi acel angajament de slujire și evanghelizare asumat de noi în ziua hirotonirii noastre și să ne invite să-i fim apostoli plini de zel pentru această parte a Bisericii sale”. Un mesaj puternic al episcopului, dar și unul de încredere, adresat preoților și credincioșilor cu care împărtășește drumul evanghelizării. 

Mai mult, Episcopul le-a cerut confraților care alcătuiesc prezbiteriul din Moldova să depășească orice obstacol și să aibă privirea îndreptată spre Isus Cristos: „Suntem în fața lui, unii poate cu o anumită oboseală spirituală, alții poate chiar cu anumite decepții și nemulțumiri, unii poate nici nu îndrăznesc să-l privească în față, însă, ÎNSĂ, dacă suntem aici, înseamnă că mai avem în noi încă o fărâmă de iubire și încrederea noastră în el nu s-a stins. Dacă suntem împreună și celebrăm împreună această Liturghie aniversară, atunci e sigur că în noi continuă să lucreze Duhul lui Isus, cel care reînnoiește mereu fața pământului. Acest Duh voim să-l invocăm astăzi pentru a ne reînnoi în slujirea sfântă”.
 
Predica a fost rostită de Mons. Cesare Lodeserto, vicar general al diecezei, care a amintit mai întâi de motivele ce l-au determinat pe episcop să prezideze această liturghie: „Mandatul pe care episcopul îl va înmâna la sfârșitul liturghiei prin Planul pastoral pentru următorii trei ani este cu siguranță un motiv important; la fel ca și proclamarea anului dedicat sfântului Ioan Paul al II-lea și împlinirea a 30 de ani de la înființarea Administraturii Apostolice, dorită de sfântul papă polonez; să luăm în considerare și încheierea primei etape a Sinodului Episcopilor, după o lună de tăcere, ascultare și dialog”.
 
Ulterior, pornind de la textele biblice cetite, a amintit că „cuvântul lui Dumnezeu ne oferă astăzi nouă, prezbiterilor acestei Biserici, câteva cuvinte-cheie pentru o mai mare responsabilitate în slujirea pastorală a comunităților, înțelegând încă o dată că suntem chemați la convertirea pastorală”.
Mons. Lodeserto a amintit și de importanța „mandatului”, dar și așteptările episcopului: „Mandatul nu este un text ca atâtea altele, cu riscul de a ocupa doar un spațiu și de a nu ajunge la inimă, de a nu solicita responsabilitatea noastră pastorală. Mandatul de data aceasta este o misiune care trebuie să ne angajeze, în pofida dificultăților și inconveniențelor pe care le cunoaștem bine, pentru că dincolo de aceste vremuri sau de zidurile parohiilor noastre există credincioși care așteaptă noutatea Evangheliei, speranța cuvântului lui Dumnezeu, caritatea atentă și grijulie. Suntem chemați la această misiune, iar episcopul așteaptă de la noi toți acel angajament generos care trebuie să caracterizeze viața fiecărui preot”.
 
La finalul Liturghiei, episcopul i-a salutat preoți și le-a înmânat documentul. 

C. L.

Galerie foto