Cu liturghia ce comemorează Cina cea de Taină a lui Isus cu discipolii săi, prezidat în episcopul Anton Coșa, comunitatea catolică a început Triduum-ul Pascal.
 
La începutul liturghiei solemne, păstorul comunității catolice din Moldova a amintit credincioșilor că „Liturghia cinei din această seară – prin care intrăm în însăși misterul pascal al lui Isus – ni-l arată pe Isus cel umil. Umil prin faptul că se apleacă și spală picioarele ucenicilor săi. Umil și prin faptul că alege pâinea și vinul pentru a rămâne cu noi pentru totdeauna în sfânta Euharistie, instituirea căreia o celebrăm la această liturghie. Spălarea picioarelor și instituirea Euharistiei: iată două gesturi care ne vorbesc, la fel ca și moartea și învierea lui Isus, despre iubirea pe care ne-o poartă Domnul și Învățătorul nostru”.
 
Ritul din Joia Sfântă, care comemorează Cina Domnului, este bogat în gesturi și semnificații, așa cum a amintit episcopul la începutul liturghiei, motiv pentru care atitudinea interioară a credinciosului este aceea de a-i mulțumi și de a-l lăuda pe Isus pentru iubirea sa infinită: „Să-i mulțumim lui Isus, așadar, că, prin fapte concrete, și-a arătat și-și arată în continuare cât de mult ne iubește și, în același timp, să-l rugăm să ne dea harul ca, așa cum el a rămas cu noi, să rămânem și noi mereu alături de dânsul, iubindu-l și adorându-l mai ales prin ascultarea noastră față de el, prin iubirea reciprocă dintre noi și prin apropierea cât mai deasă de sfânta taină a Euharistiei”.
 
La finalul liturghiei, catedrala a fost învăluită de tăcere și a început timpul de adorație și rugăciune, care i-a văzut pe credincioși prezenți în fața lui Isus Euharistic până seara târziu.

C. L.