Ziua Mondială a Misiunilor va fi celebrată în întreaga Biserică duminică, 22 octombrie 2023, deși, pe parcursul întregii luni, comunitățile sunt angajate în rugăciune pentru misiunile răspândite în întreaga lume și pentru numeroșii misionari care merg pe calea evanghelizării popoarelor. 
 
Parohiile din Dieceza de Chișinău, primind indicațiile Oficiului diecezan pentru Misiuni, condus de Pr. Daniel Medveș, dar și ale Operelor Pontificale Misionare, al căror responsabil pentru Moldova este în România, în persoana Pr. Eugen Blaj, îi însoțesc pe credincioși în această reflecție, mai ales prin rugăciune și sensibilizare. Duminică, 22 octombrie, va avea loc o colectă comunitară în timpul sfintelor Liturghii. 
 
Biserica dispune deja de un secol de un instrument pastoral care face posibilă participarea tuturor comunităților, și anume Operele Pontificale Misionare, a căror misiune este de a însoți comunitățile cu rugăciunea și de a acționa concret pentru a susține evanghelizarea în zonă. 
 
După cum se știe, pentru Ziua Mondială a Misiunilor, Papa Francisc a ales o temă inspirată de istoria discipolilor din Emaus din Evanghelia după Luca (Lc 24,13-35): „Inimi arzătoare, picioare care merg”. Prin experiența celor doi discipoli care, în întâlnirea cu Cristos înviat, devin misionari activi, Sfântul Părinte amintește mai întâi de toate valoarea Cuvântului lui Dumnezeu pentru viața celui botezat: „Cunoașterea Scripturii este importantă pentru viața creștinului, și cu atât mai mult pentru vestirea lui Cristos și a Evangheliei sale. (...) Isus este, de fapt, Cuvântul viu, singurul care poate să aprindă, să lumineze și să transforme inima”. 
 
Într-un al doilea pasaj al mesajului său, papa subliniază importanța Euharistiei: „Trebuie să ne amintim că o simplă frângere a pâinii materiale cu cei flămânzi în numele lui Cristos este deja un act misionar creștin. Cu atât mai mult frângerea Pâinii euharistice care este Cristos însuși este acțiunea misionară prin excelență, deoarece Euharistia este sursa și culmea vieții și misiunii Bisericii”. 
 
În fine, cu imaginea „picioarelor care merg”, Papa Francisc amintește „încă o dată valabilitatea perenă a missio ad gentes, misiunea dată Bisericii de către Domnul înviat de a evangheliza fiecare persoană și fiecare popor până la marginile pământului”.
 
Nu poate fi omisă nici referirea la drumul sinodal al Bisericii, în care acțiunea misionară trebuie să se desfășoare în sinergie la toate nivelurile: „Urgența acțiunii misionare a Bisericii implică în mod natural o cooperare misionară tot mai strânsă a tuturor membrilor săi la toate nivelurile. Acesta este un obiectiv esențial al drumului sinodal pe care Biserica îl urmează cu cuvintele-cheie comuniune, participare, misiune”.

C. L.