În parohiile Diecezei de Chișinău este sărbătorită prima Zi Mondială de rugăciune pentru Bătrâni și pentru persoanele în etate. Această zi deosebită va fi celebrată duminică, 25 iulie, în urma propunerii Papei Francisc.

Episcopul Mons. Anton Coșa a invitat comunitățile parohiale să se roage și, de asemenea, să ofere gesturi concrete de atenția față de bunici și vârstnici, în special față de cei care locuiesc singuri în case sau față de cei care sunt bolnavi.

În plus, Episcopul de Chișinău a sugerat preoților să le vorbească tinerilor despre această Zi Mondială de rugăciune, astfel încât aceștia să fie atenți și disponibili față de persoanele în vârstă, acceptând în acest fel îndemnul Papei Francisc de a fi „îngeri”. Papa Francisc a spus în mesajul său: „Uneori acești îngeri vor avea faţa nepoţilor noştri, alteori ale celor din familie, ale prietenilor din totdeauna sau ale celor pe care i-am cunoscut chiar în acest moment dificil. În această perioadă am învăţat să înţelegem cât sunt de importante pentru fiecare dintre noi îmbrăţişările şi vizitele, şi cât mă întristează faptul că în unele locuri acestea încă nu sunt posibile!”

Papa Francisc a acordat indulgență plenară, respectându-se cerințele obișnuite (mărturisirea sacramentală, comuniunea euharistică și rugăciunea după intenția Suveranului Pontif), bunicilor, persoanelor vârstnice și tuturor credincioșilor care, „motivați de adevăratul spirit al penitenței și carității” vor participa, la 25 iulie 2021, cu ocazia primei Zile Mondiale de rugăciune pentru bunici și persoanele vârstnice la celebrarea solemnă care va avea loc în întreaga lume. Indulgența plenară poate fi aplicată pentru sufletele din Purgatoriu. Indulgența va fi acordată credincioșilor care, în ziua de 25 iulie, vor aloca un timp adecvat pentru a-i vizita, în mod fizic sau virtual, pe cei în vârstă aflați în dificultate sau în nevoi.

Episcopul de Chișinău a invitat, de asemenea, organizațiilor de binefacere să facă gesturi concrete de caritate față de bătrâni, mai ales în ziua de 26 iulie, când Biserica celebrează memoria liturgică a sfinților Ioachim și Ana, cei care erau bunicii lui Isus.

C.L.