„Anul 2020 este bogat în semnificații pentru cinstitorii sfântului Ioan Paul al II-lea, întrucât anul acesta celebrăm 100 de ani de la nașterea lui Karol Wojtyła și 15 ani de la moartea sa. Și pentru dieceza noastră, data de 18 mai a.c., comemorarea nașterii sale, va trebui să fie un motiv de implicare într-un triduum de rugăciune și reflecție în jurul figurii lui Ioan Paul al II-lea, înainte de celebrarea comemorării”.
 
Cu aceste cuvinte, Preasfințitul Anton Coșa și-a început scrisoarea adresată preoților și persoanelor consacrate pentru a aminti centenarul nașterii marelui pontif polonez la 18 mai.
 
În scrisoarea sa, Episcopul a prezentat un scurt rezumat al spiritualității preoțești propuse de sfântul papă. De fapt, el a văzut figura preotului ca unul însetat de Cristos, dar și ca slujitor al milostivirii, „omul cuvântului lui Dumnezeu, evanghelizator generos și neobosit”.
 
A fost amintită și devoțiunea mariană a sfântului Ioan Paul al II-lea, cuprinsă într-un mod minunat și sintetic în motto-ul Totus tuus și în consacrarea sa totală Domnului Isus Cristos prin mijlocirea Mariei.
 
Episcopul a mai dorit să reamintească faptul că „Sfântul Ioan Paul al II-lea a fost un mare dar pentru Dieceza de Chișinău și-l putem numi un instrument al harului lui Dumnezeu pentru edificarea unei Biserici locale, care, cu binecuvântarea și aprobarea sa, și-a găsit identitatea și o călăuză pastorală și spirituală. Trebuie de amintit, pentru a aduce tribut istoriei, că Ioan Paul al II-lea, la 28 noiembrie 1993, a creat Administratura Apostolică, numindu-l administrator pe cel care vă scrie și care, la 30 octombrie 1999, a fost numit episcop și pe care, tot el, la 6 ianuarie 2000, l-a consacrat și l-a numit, la 27 octombrie 2001, episcop titular al Diecezei de Chișinău.”
 
„Istoria diecezei noastre – a reiterat Mons. Anton Coșa – este strâns legată de Ioan Paul al II-lea și prin alte aspecte, cum ar fi prezența în decursul celor 26 de ani ai acestei Biserici a numeroși preoți și persoane consacrate proveniți din Polonia, astăzi numărând patru preoți diecezani și cinci călugări, pe lângă călugărițe. Este relevantă și prezența comunității poloneze, răspândită pe tot teritoriul Republicii Moldova și legătura profundă cu Ambasada Poloniei și cu cei care au reprezentat-o de-a lungul anilor”.
 
Episcopul a anunțat un triduum de rugăciune pentru toate parohiile în zilele de 15, 16 și 17 mai, în vederea pregătirii aniversării din 18 mai, încheindu-și astfel scrisoarea: „Preaiubiților, vă încredințez toată această acțiune a Bisericii noastre locale, îndemnându-vă să faceți din acest moment o oportunitate frumoasă de creștere spirituală, având în vedere și posibilitatea de a putea relua celebrarea liturghiei cu popor”.