Karol Jozef Wojtyła s-a născut la 18 mai 1920 în orășelul polonez Wadowice. A fost cel mai mic copil al soților Karol Wojtyła († 1941) și Emilia Kaczorowska († 1929). Sora lui Karol, Olga, a murit înainte de nașterea lui. A fost botezat la 20 iunie 1920, în biserica parohiei din Wadowice; a primit Prima Împărtășanie la 9 ani și Mirul la 18 ani. După absolvirea s-a înscris la Universitatea Jagiellonă din Cracovia, în 1934, și la o școală de teatru.
Naziștii au închis universitatea în 1939, iar tânărul Karol a trebuit să lucreze într-o carieră de piatră, iar apoi în fabrica de produse chimice Solvay. În 1942, conștient de chemarea sa la preoție, a început să urmeze clandestin seminarul din Cracovia. După Al Doilea Război Mondial și-a continuat studiile în Seminarul mare din Cracovia și la Facultatea de Teologie a Universității Jagiellone. A fost hirotonit preot de arhiepiscopul Sapieha, la Cracovia, la 1 noiembrie 1946.
La puțin timp după hirotonire, a fost trimis la Roma, unde și-a încheiat doctoratul în teologie în 1948. În 1948 s-a întors în Polonia și a fost vicar la diferite parohii din Cracovia, precum și capelan universitar. A fost profesor de teologie morală și de etică socială la Seminarul mare din Cracovia și la Facultatea de Teologie din Lublin.
La 4 iulie 1958, Papa Pius al XII-lea l-a numit episcop auxiliar de Cracovia, fiind consacrat la 28 septembrie 1958 în Catedrala din Cracovia. La 13 ianuarie 1964, Papa Paul al VI-lea l-a numit arhiepiscop de Cracovia, fiind creat cardinal la 26 iunie 1967.
A fost ales papă în conclavul din 16 octombrie 1978, luându-și numele de Ioan Paul al II-lea. La 22 octombrie și-a inaugurat solemn ministerul petrin ca al 263-lea succesor al apostolului Petru. Pontificatul său, unul dintre cele mai lungi din istoria Bisericii, a durat aproape 27 de ani. Condus de preocuparea sa pastorală pentru toate Bisericile și de un simț al deschiderii și carității față de întreaga rasă umană, Papa Ioan Paul al II-lea și-a exercitat slujirea cu un spirit misionar neobosit, dedicându-i toate energiile sale. A făcut 104 vizite pastorale în afara Italiei și 146 în Italia. Ca episcop de Roma a vizitat 317 din cele 333 de parohii.
La 2 aprilie 2005, în ajunul Duminicii Divinei Îndurări, Papa Ioan Paul al II-lea a plecat din această lume la Tatăl. Din acea seară și până la 8 aprilie, data funeraliilor defunctului pontif, peste trei milioane de pelerini au venit la Roma pentru a-i aduce un ultim omagiu.
La 28 aprilie, Papa Benedict al XVI-lea a anunțat că perioada normală de așteptare de cinci ani, înainte de deschiderea cauzei de beatificare și canonizare, nu va fi aplicată pentru Papa Ioan Paul al II-lea. Cauza a fost deschisă de Cardinalul Camillo Ruini, la 28 iunie 2005. A fost beatificat de Papa Benedict al XVI-lea la 1 mai 2011 și canonizat de Papa Francisc la 27 aprilie 2014.
La 28 octombrie 1993, Papa Ioan Paul al II-lea a înființat Administratura Apostolică din Republica Moldova, numindu-l ca administrator pe Mons. Anton Coșa, pe care l-a numit episcop titular de Pestum la 30 octombrie 1999, consacrându-l la 6 ianuarie 2000. Tot el, la 27 octombrie 2001, a ridicat Administratura Apostolică la rang de Dieceză de Chișinău.
Pentru perpetuarea memoriei acestui mare papă, dar și drept recunoștință pentru grija sa părintească față de poporul lui Dumnezeu din țara noastră și pentru a arăta legătura dintre comunitatea catolică din Republica Moldova și poporul polonez căruia i-a aparținut sfântul papă, la 5 ianuarie 2013 a fost dezvelită o placă comemorativă la Centrul European „Ioan Paul al II-lea”, iar la 22 august 2016 a fost inaugurat și sfințit monumentul sfântului Ioan Paul al II-lea din curtea Catedralei „Providența Divină” din Chișinău, ideea lor fiind rezultatul frumoasei colaborări dintre Dieceza de Chișinău și Ambasada Poloniei în Republica Moldova. De asemenea, în satul Sculeni (r-nul Ungheni) a fost zidită o biserică, închinată sfântului Ioan Paul al II-lea.
La acest frumos centenar, ca și în toate zilele vieții noastre nu ne rămâne decât să-i spunem:
„Mulțumim, Sfinte Părinte!”
și
„Sfinte Ioan Paul al II-lea, roagă-te pentru noi!”