Oricine are șansa de a merge prin sudul Basarabiei, mai ales pe drumul dintre Chișinău spre Bender sau Tiraspol, se poate abate pentru puțin timp în dreptul satului Țîntăreni la dreapta spre Geamăna. Niște coline pline de livezi, și multă podgorie pe dreapta, iar la stânga nesfârșite plantații de levănțică.
Cei 4 km nu vă vor plictisi până la un indicator care vă îndrumă spre un sat Crețoaia aflat într-o mică depresiune (alții o ponegresc groapă), dar printre coroanele nucilor se întrevede turnul Bisericii.
Cine vine iarna s-ar putea să rămână mai mult aici dacă este zăpadă. Cine vine vara s-ar putea să rămână și mai mult pentru frumusețea locului. Cum cobori la 45 de grade în jos o iei la stânga pe un fel de drum euro cu indicatoare de viteză puse de paroh.
Centrul satului îl constituie o intersecție aflată în vale unde se află o mică prăvălie, iar după 100 de metri Biserica în dreapta și Complexul social pe stânga. Complexul social înseamnă grădinița unde vin 27 copii și centrul after school cu 17 școlari.
De fapt, se poate actualiza pe Google Map.
DAR TEMA ESTE DESPRE GRĂDINIȚĂ. Adică despre Centrul pentru preșcolari ”Maria cea Mică), așa cum ni se cere să-l declarăm din partea structurilor statale ale R. Moldova și cum este înregistrat din 2004 în evidența Centrului de educație și învățămînt raional Anenii Noi, cu toate cele ce mai trebuie (curriculum,controale pe teme didactice, pompieri și poliție, aprobări sanitare, etc).
Istoricul Centrului pentru preșcolari din Crețoaia
De menționat că acest Centru a început ca un vis de caritate prin venirea în 1994 a Micilor Surori ale Neprihănitei Zămisliri din Polonia, care doreau să se ocupe mai ales cu cei mai mici din familii social-vulnerabile. Nu a fost din prima nici un fel de grădiniță, ci doar un centru pentru copiii cei mai defavorizați, deoarece exista o altă grădiniță statală în sat.
După construirea și sfințirea noii Biserici ”Sf. Anton de Padova”și relocarea lăcașului de cult, pe locul fostei capele și locuinței preotului a fost sistematizat edificiul pentru a servi ca un centru decent pentru copiii preșcolari, cu toate dotările și aprobările necesare (11. Septembrie 2006).
Au mai trecut ani în care s-a început reforma promovată de Ministerul Educației (2007-2009), în uma căreia a fost închisă școala primară din sat și grădinița de stat.
În aceste condiții la inițiativa pr. Andrei Dăscălașu, parohul comunității și cu binecuvântarea Preasfințitului Anton Coșa, episcop de Chișinău, dar și sprijinul unui ”arc de caritate” din Germania, în special Renovabis și mulți alți binefăcători, au fost reluate lucrările de reconstrucție a Complexului Social (din care face parte și Centrul pentru preșcolari) în data data de 5 mai 2014 prin atenția preotului Andrei și a domnului inginer Costea Cazanjii și au fost inaugurate doi ani mai târziu la data de 27 mai 2016, cu binecuvântarea mons. Anton Coșa, și în prezența ambasadorului Poloniei în Moldova și a altor invitați.
Episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, își amintește cu bucurie de ziua inaugurării: „O dimineață plină de bucurie și mai presus de toate entuziasm, pentru o comunitate care a avut întotdeauna casa maicilor ca punct de referință, ce a preluat în cele din urmă funcția de grădiniță. Am crezut întotdeauna că educația religioasă ar trebui să înceapă de mici, când copii sunt inițiați în educația socială. Cu certitudine, și pentru aceasta le sunt recunoscător surorilor și părintelui paroh, centrul preșcolar din Crețoaia este un model educațional care face atât de mult bine comunității și întregii țări”.
De la sine înțeles că cei mai interesați au fost părinții din sat care au fost direct implicați la lucrările de finisare. Credem că place tuturor cum arată..
Activitate
• În toți acești ani, numărul copiilor a crescut. Anul 2021 = 27 copii (două grupe), din cauza epidemiei frecventează doar copii de varsta 4-7 ani.
• Programul - 8.00 – 16.30
• Curriculum aprobat de autoritățile didactice competente, bineînțeles cu o educația religioasă aprobată de părinți.
• Personal – două educatoare, o soră și o laică (licențiate) o bucătăreasă și un administrator
• Întâlniri lunare și spirituale cu părinții
• Monitorizare și colaborare cu autoritățile
A. D.