La 14 martie 2018 s-au împlinit 10 ani din ziua în care Chiara Lubich, fondatoarea Operei Mariei, cunoscută mai ales sub denumirea de Mișcarea Focolarelor, a fost chemată în casa Tatălui ceresc. La 27 ianuarie 2015, în catedrala din Frascati (Italia) s-a deschis în mod solemn cauza de beatificare și canonizare a „slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich”.

De mai mulți ani, mișcarea înființată de Chiara este prezentă și în Dieceza de Chișinău, în fiecare an fiind organizat și „Mariapolis – Orașul Mariei”, care are drept scop promovarea carismei unității specifice Operei Mariei.

Cu ocazia celor 10 ani de când Isus a chemat-o la sine, în ceruri, pe Chiara, la Chișinău a fost organizate o serie de manifestări menite să readucă în memoria credincioșilor exemplul de credință oferit de această slujitoare a lui Dumnezeu. Evenimentul a avut loc sâmbătă, 24 martie 2018, bucurându-se și de prezența a doi oaspeți – Maria și Mariana – de la focolarul din Iași.

Prima manifestare a fost sfânta Liturghie, celebrată în Catedrala „Providența Divină” de Preasfințitul Anton Coșa, episcop de Chișinău și prieten al Mișcării Focolarelor. La începutul liturghiei, Preasfințitul a menționat că „dânsa a fost deja în viața ei un creștin model, care a atras pe mulți alții să o urmeze pe calea ei”. La predică, episcopul a plecat de la imaginea profetului Ezechiel din Capela Sixtină, alături de care marele pictor renascentist Michelangelo a pictat un tânăr care-l ascultă pe profet, menționând că, imaginar, am putea să plasăm alături de Ezechiel un grup de tineri și tinere, care au urmat-o pe Chiara Lubich, mereu atentă la a asculta cuvântul lui Dumnezeu, care este un cuvânt al vieții, după care a vorbit și de propria sa întâlnire cu carisma Chiarei, întâlnire care l-a marcat încă din anii seminarului. La sfârșitul predicii, păstorul nostru a spus: „Acum vom continua sfânta Liturghie și vom invoca de la Dumnezeu, cerând mijlocirea cerească a slujitoarei lui Dumnezeu Chiara Lubich, pentru ca să ne facă pe toți conștienți de vocația noastră la sfințenie și să putem ajunge cu toții fericiți în casa Tatălui nostru ceresc. Amin!”

După sfânta Liturghie, în sala mare a casei parohiale a avut loc o întâlnire a celor două surori focolarine ieșene cu membrii și simpatizanții focolarini din Dieceza de Chișinău. Pentru început, Sora Maria de la Iași a prezentat Opera Mariei, istoricul și carisma ei. Apoi, Preasfințitul Anton s-a adresat celor prezenți cu un cuvânt de salut, manifestându-și bucuria că la Chișinău este organizată această comemorare, după care Pr. Tiziano Baracco SDB a vorbit despre propria întâlnire cu Mișcarea Focolarelor și cum i-a influențat aceasta viața lui de om și de preot. Întâlnirea s-a încheiat cu un film despre Chiara Lubich și mișcarea înființată de ea.

Pr. Petru Ciobanu