„Din planul lui Dumnezeu, s-a dezvoltat o minunată diversitate de comunități călugărești care au contribuit mult nu numai ca Biserica să fie capabilă de orice lucru bun (cf. 2Tim 3,17) și să fie pregătită pentru lucrarea slujirii spre zidirea trupului lui Cristos (cf. Ef 4,12), dar să și apară împodobită cu diferitele daruri ale fiilor ei ca o mireasă gătită pentru Mirele ei (cf. Ap 21,2) și prin ea să se arate înțelepciunea cea de multe feluri a lui Dumnezeu (cf. Ef 3,10)”.

Acest fragment din Decretul Perfectae caritatis a Conciliului al II-lea din Vatican indică asupra rolului și importanței pe care o are în viața Bisericii universale viața consacrată. Prețuirea pe care Biserica o are față de acest minunat dar al Duhului este arătată și prin celebrarea în fiecare an la 2 februarie – în sărbătoarea Prezentării la Templu a Domnului – a Zilei Persoanelor Consacrate. Anul acesta în această zi a fost celebrat Jubileul Persoanelor Consacrate, prin care s-a încheiat Anul Vieții Consacrate, început în Dieceza de Chișinău la 25 octombrie 2014, iar în Biserica universală la 30 noiembrie 2014.

Jubileul a fost sărbătorit în Catedrala „Providența Divină” din Chișinău începând cu ora 10.00, când a început celebrarea penitențială condusă de Pr. Ruslan Pogrebnîi din Congregația Preasfintei Inimi a lui Isus, celebrare care a fost ghidată de cuvântul lui Dumnezeu drept ajutor pentru o bună cercetare a cugetului. Punctul final al acestei celebrări a fost sacramentul Spovezii, ocazie de a simți, mai ales în acest An al Milostivirii, iubirea Tatălui ceresc.

La ora 11.00 a început sfânta Liturghie, prezidată de păstorul Diecezei de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa. În procesiune, toate persoanelor consacrate venite la sărbătoare și preoții, cu lumânări în mână, au trecut prin Poarta Sfântă. La intrarea în catedrală, episcopul a binecuvântat lumânările, care apoi au fost aprinse ca semn al Isus, „lumină spre luminarea neamurilor” (Lc 1,32).

Ajuns la altar, Preasfințitul a salutat prezența în catedrală a călugărilor și călugărițelor venite din toate parohiile Diecezei de Chișinău, accentuând prețuirea pe care Biserica o are față de viața consacrată. La predică, păstorul a vorbit despre frumusețea acestei vieți de dăruire, de oferire, după modelul lui Isus care a fost oferit lui Dumnezeu de părinții săi. După predică, toate persoanele consacrate și-au reînnoit profesiunea călugărească, drept amintire a angajamentului lor în slujirea lui Dumnezeu și a aproapelui.

După sfânta Liturghie a urmat o agapă frățească, moment de comuniune și de împărtășire a bucuriilor.

Pr. Petru Ciobanu