Joi, 2 iulie în sala de conferințe a Episcopiei de Chișinău a avut loc Sesiunea anuală a Consiliului Pastoral diecezan, instituție diecezană menită să-și aducă contribuția la promovarea unei activități pastorale comune axate pe problematicile cele mai stringente cu care se confruntă comunitățile catolice din Dieceza de Chișinău, la care au participat toți preoții care activează în Dieceză, dar și persoane consacrate și laici.

Programul întâlnirii a debutat cu salutul Episcopului Anton, care salutându-i cordial și personal pe toți cei prezenți a ținut să remarce în cuvântul său de deschidere că ” anul trecut am început un program pastoral deosebit, care cu siguranță va depăși limitele acestui an, și de ce nu chiar și a mai multor ani, program care pleacă de la cuvântul calificat al Magisteriului exprimat de Papa Francisc, care cheamă întreaga Biserică la o reînnoire spirituală și la ieșirea din sacristie, pentru a intra mai concret în viața cotidiană a oamenilor, dând posibilitatea și acelor categorii de oameni care se lasă duși de valurile vieții și se îndepărtează de Dumnezeu și de Biserică să audă din nou Cuvântul lui Dumnezeu predicat nu de pe amvonul din biserică ci de pe un amvon mobil, dacă putem spune așa, improvizat acolo unde se adună lumea”.

 

De fapt, acest mesaj introductiv a constituit laitmotivul tematicilor abordate pe parcursul întâlnirii moderată de mons. Cesare Lodeserto, vicar episcopal pentru activități pastorale.

Primul punct de pe ordinea de zi a fost o prezentare sintetică a noii Enciclici a Papei Francisc ”Fii lăudat”, de către pr. Petru Ciobanu și pr. Stanislav Obreja, cu referințe asupra impactului pe care ar trebui să-l aibă în societatea moldovenească.

A urmat o împărtășire reciprocă a impresiilor celor prezenți despre vizita pastorală a parohiilor de către Episcop, precum și a rezultatelor și planurilor pastorale la nivelul fiecărei parohii, pe baza unui chestionar pregătit prealabil. Preasfințitul Anton a evidențiat entuziasmul întâlnit la toate aceste întâlniri cu credincioșii din parohii, dar și sinceritatea și disponibilitatea preoților care au pregătit acest moment de referință din viața Bisericii locale.

 

Astfel, pe baza unei ample analize prezentată de mons. Lodeserto au fost evidențiate patru aspecte relevante ale vieții Diecezei:

  1. Maturizarea unei conștiințe mai accentuate a identității comunității eccleziale
  2. Dorința unei calificări pastorale și asumarea unor instrumente noi de evanghelizare
  3. Conștientizarea de către credincioșii laici a misiunii lor active în comunități
  4. Complexitatea societății moldovenești și a comunităților catolice

De asemenea au mai fost abordate prezentarea orientărilor pastorale  și necesitatea implemntării unor programe pastorale după specificul fiecărei parohii, pe baza a  diferite metode de evanghelizare.

Nu în ultimul rând au fost punctate două evenimente importante care vor debuta anul acesta în viața Bisericii Universale: Jubileul Milostivirii prin deschiderea Porții Sfinte a Bazilicii ”Sf. Petru” la Roma (8 decembrie) și indicațiile specifice cu privire la misionarii Milostivirii, precum și referințe asupra instrumentului de lucru al Sinodului despre familie și necesitatea unei analize atente asupra textului din partea fiecărui păstor.

La final Comisiile Diecezane (pentru pastorala tinerilor și copiilor, și cea liturgică) au prezentat câteva coordonate de parcurs din viața Bisericii locale, întâlnirea încheindu-se cu o agapă frățească.

A.D.