Se împlinesc 15 ani de la moartea Chiarei Lubich, survenită la 14 martie 2008, iar amintirea ei este cu siguranță un motiv de reflecție pentru cei care, în viața lor preoțească și laică, caută mărturii de angajament creștin autentic, așa cum a fost pentru această femeie de credință, de la care au primit resurse spirituale.
Chiara Lubich s-a născut la Trento (Italia) în 1920. Și-a consacrat viața lui Dumnezeu când avea doar 23 de ani și în orașul său a luat naștere în jurul ei prima comunitate, după modelul celei a primilor creștini, al cărei unic liant era iubirea evanghelică marcată de o deplină comuniune de bunuri materiale și spirituale.
„Să-l alegem pe Dumnezeu ca unic ideal al vieții noastre, un ideal care nu se destramă”, le spunea ea însoțitoarelor sale, în timp ce granițele acelei experiențe comunitare s-au extins rapid în Italia și în Europa, iar spiritualitatea unității, fundamentul carismei sale, a pătruns chiar și în rândul altor Biserici și confesiuni creștine, dând naștere la ceea ce a fost numit „ecumenismul popular”.
La 7 decembrie 2013, a fost inițiat procesul de canonizare și beatificare a Chiarei Lubich, deschis oficial la 27 ianuarie 2015 de Mons. Raffaello Martinelli, episcop al Diecezei de Frascati (Italia), zona în care își are sediul Mișcarea Focolarelor. O comisie formată din trei experți în istorie și arhive și trei teologi a fost numită pentru a examina scrierile publicate. La 29 iunie 2014, Sfântul Scaun a acordat Nulla Osta pentru deschiderea oficială a Cauzei. Faza de evaluare diecezană s-a încheiat la 10 noiembrie 2019. În prezent, Congregația pentru Cauzele Sfinților de pe lângă Sfântul Scaun continuă studiul și evaluarea a ceea ce a fost colectat.
Reamintim îndemnul Papei Francisc „de a face cunoscute poporului lui Dumnezeu viața și operele celei care, acceptând chemarea Domnului, a aprins pentru Biserică o nouă lumină pe calea spre unitate”. De la moartea Chiarei Lubich, la 14 martie 2008, renumele de sfințenie al acestei slujitoare a lui Dumnezeu nu numai că nu a încetat, dar este în continuă creștere: acte publice civile și religioase de comemorare, redenumiri de școli, piețe, grădini publice, străzi, daruri primite prin mijlocirea ei.
C. L.