La 25 octombrie 2014, la Chişinău, în prezenţa Pr. Donato Cauzzo, secretarul cardinalului João Braz de Aviz, prefect al Congregaţiei pentru Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, s-a deschis noul An Pastoral dedicat, după voinţa expresă a Papei Francisc, vieţii consacrate.

Manifestările de deschidere au început la ora 10.00 în sala mare a casei parohiale. După rugăciunea de început, sr. Renata Bemben s-a adresat cu un cuvânt de bun venit către Pr. Donato, apoi către fiecare congregaţie religioasă prezentă în Dieceza de Chişinău şi venită în inima diecezei pentru acest eveniment. Tot ea a prezentat şi programul manifestărilor dedicate deschiderii noului An Pastoral.

Apoi, păstorul Episcopiei de Chişinău, PS Anton Coşa, şi-a exprimat bucuria şi surprinderea de a avea la Chişinău prezente atâtea persoane consacrate care se dedică diverselor activităţi pastorale, caritative şi educative în dieceza pe care o păstoreşte, precum şi mulţumirea de a le vedea răspunzând invitaţiei Papei Francisc de a celebra un an pastoral dedicat lor. I-a mulţumit într-un mod particular Pr. Donato pentru prezenţa sa, ca reprezentant al cardinalului Braz de Aviz, în mijlocul călugărilor şi călugăriţelor Diecezei de Chişinău, după care a dat citire scrisorii adresate de sus-numitul cardinal persoanelor consacrate din Moldova cu ocazia începutului noului An Pastoral dedicat vieţii consacrate.

A urmat conferinţa Pr. Donato despre viaţa consacrată, despre frumuseţea şi bucuria de a fi călugăr sau călugăriţă, invitându-i pe toţi, asemenea Papei Francisc, să manifeste mereu bucuria de a fi persoane consacrate lui Dumnezeu. După o scurtă pauză, au urmat discuţii, în timpul cărora fiecare congregaţie a avut posibilitatea să-şi prezinte carisma şi activităţile pe care le desfăşoară în favoarea poporului credincios din Dieceza de Chişinău.

La ora 12.00, în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău a fost celebrată sfânta Liturghie de deschiderea a noului An Pastoral. La începutul celebrării, PS Anton Coşa şi-a exprimat bucuria de a-i avea prezenţi în catedrală pe mulţi dintre călugării şi călugăriţele ce activează pe teritoriul diecezei. După proclamarea lecturilor sfinte, a urmat cuvântul de învăţătură rostit de Pr. Donato Cauzzo, care, pornind de la lecturile zilei, cu precădere de la Scrisoarea sfântului apostol Paul către Efeseni, a vorbit despre darurile pe care Duhul Sfânt le revarsă asupra Bisericii şi despre raportul dintre ierarhie şi carisme în cadrul Trupului mistic al lui Cristos, menţionând că între acestea nu există opoziţie, ci o legătură cosubstanţială. După jertfa euharistică şi împărtăşirea cu trupul lui Cristos, a urmat un moment de adoraţie, în care s-au înălţat rugăciuni lui Isus din Euharistie pentru toate persoanele consacrate. Manifestările s-au încheiat cu o masă frăţească, la care s-a continuat împărtăşirea bucuriei consacrării vieţii lui Dumnezeu.