Sâmbătă, 13 octombrie, într-un cadru liturgic solemn celebrat în Catedrala din Chişinău, Biserica Catolică din Moldova a consemnat două evenimente marcante pentru drumul său de credinţă: Deschiderea Anului Credinţei, concretizat şi printr-un program pastoral diecezan, şi Hramul Diecezei, sub ocrotirea Maicii Bunului Sfat, care a încheiat dealtfel ciclul sărbătorilor prilejuite de hramurile bisericilor din Dieceză.

 

Sf. Liturghie a început la orele 11.00 şi i-a adunat în jurul episcopului pe toţi responsabilii pastorali care îşi desfăşoară apostolatul în Dieceza de Chişinău, preoţi şi surori, credincioşi din Chişinău şi pelerini veniţi din alte comunităţi. Au fost prezenţi de asemenea şi noii ambasadori ai Poloniei şi Ungariei acreditaţi la Chişinău, dar şi profesori de la Institutul Teologic Romano-Catolic Iaşi (România), în frunte cu pr. Rector, pr.dr. Benone Lucaci.

 

La prezentarea darurilor au fost purtate în procesiune la altar de către surori din diferite congregaţii, trei cărţi: Biblia, Conciliul Vatican II şi Catehismul Bisericii Catolice, trei instrumente pastorale care ne vor însoţi de-a lungul acestui an, trei elemente simbolice care ne vor ajuta să creştem în credinţă şi în bucuria de a fi creştini, şi care vor sta în acest an în faţa altarelor noastre permanent sau măcar duminica în timpul celebrării sfintelor liturghii.

 

În predica sa, Păstorul Diecezei, Preasfinţitul Anton, i-a îndemnat pe cei prezenţi la o căutare insistentă în viaţa noastră de fiecare zi a sfaturilor Sfintei Fecioare Maria, privind la ea ca la un exemplu de viaţă creştină, de credinţă, ca la un model de urmat în drumul nostru de fiecare zi. “Maria ne repetă şi nouă tuturor: ”Tot ce vă va spune, faceţi!” de aceea, desigur este important să ascultăm şi să înţelegem ce ne zice noua astăzi Isus, în acest timp, în aceste situaţii concrete în care ne aflăm.”

 

Episcopul de Chişinău a subliniat că crizei materiale s-a adăugat o altă formă de criză, cea spirituală, criza de valori autentice, care a dus la o decădere periculoasă a societăţii moldoveneşti:

 

“Societatea moldovenească, din care facem şi noi parte, se zbate în continuare în această situaţie pentru a găsi soluţia depăşirii tuturor acestor probleme. În această situaţie, ne putem întreba, ce am făcut noi creştinii, pentru a ameliora situaţia? Noi cei care am cunoscut adevăratele valori ce vin din Revelaţie, noi cei care am crezut în iubirea lui Dumnezeu şi ne-am propus să fim în lume martorii iubirii sale, nu cumva ne-am ascuns în spatele altora şi am ridicat din umeri din neputinţă sau din nevoinţă de a face ceea ce trebuie de făcut, trădând condiţia noastră de creştini?” a adăugat mons. Coşa, invitându-i pe cei prezenţi la o reflexie profundă asupra misiunii pe care o are fiecare în Biserică şi societate.

 

Amintind că la adunarea Consiliului pastoral diecezan de la sfârşitul lunii august, preoţi, surori şi laici implicaţi în procesul pastoral au reflectat împreună asupra a ceea ce urmează să facă în noul an pastoral, pentru a comemora 50 de ani de la Conciliul Vatican II şi 20 de ani de la publicarea Noului Catechism al Bisericii Catolice, Preasfinţitul Anton i-a invitat pe toţi credincioşii la o analiză sinceră a stării propriei credinţe, “pentru a o reactiva, purifica, confirma şi mărturisi, pentru a redescoperi bucuria de a crede şi a regăsi entuziasmul în a comunica şi altora credinţa”.

 

La sfârşitul Sf. Liturghii, înaintea Binecuvântării cu Sf. Sacrament, câţiva preoţi au invocat ajutorul Sf. Fecioare Maria, Maica Bunului Sfat, pentru a călăuzi Biserica locală în împlinirea intenţiilor pastorale parohiale şi diecezane din acest an al credinţei, toţi cei prezenţi rostind împreună rugăciunea în cinstea Patroanei Diecezei.