Joi, 17 aprilie, în catedrala din Chişinău, Preasfinţitul Anton înconjurat de preoţii care activează în Dieceza de Chişinău, în prezenţa credincioşilor din Chişinău şi a pelerinilor sosiţi din alte parohii din Moldova, a celebrat Sf. Liturghie a Crismei, moment care deschide Triduumul Pascal, şi în cadrul căreia au fost sfinţite uleiurile pentru catehumeni, pentru bolnavi şi Sfânta Crismă.
Evenimentul celebrat ieri a fost unul de referinţă pentru viaţa Bisericii locale moldave, cu atât mai mult că în cadrul acestei sfinte Liturghii, s-a săvârşit şi hirotonirea întru prezbiterat pentru Dieceza de Chişinău a tânărului diacon Petrică Ciobanu. Plin de emoţie, înconjurat de părinţi, fraţi şi apropiaţi, dar mai ales de preoţii formatori de la Seminarul şi din Dieceza de Iaşi (pr. rector Benone Lucaci, pr. Ştefan Lupu, pr. Vladimir Petercă şi alţii), pr. Petrică şi-a încredinţat total viaţa slujirii lui Dumnezeu şi aproapelui primind ministerul preoţiei ca program de viaţă. Momentul liturgic al promisiunilor evanghelice făcute în faţa Episcopului de către neoprezbiter a fost cu atât mai înălţător, deoarece împreună cu pr. Petrică toţi preoţii prezenţi şi-au reînnoit aceste făgăduinţe ale vieţii evanghelice.
După celebrarea întregului ritual al hirotonirii (confirmarea pregătirii şi a vredniciei candidatului, invocarea tuturor sfinţilor, binecuvântările, încredinţarea potirului şi a misiunii slujirii poporului lui Dumnezeu, îmbrăcarea cu odăjdiile sfinte şi ungerea mâinilor), noul preot a fost invitat în prezbiter şi îmbrăţişat cu multă căldură de ceilalţi confraţi preoţi pentru a concelebra împreună cu Episcopul sf. Liturghie. De fapt, frumuseţea acestei sfinte Liturghii de hirotonire a fost cu atât mai clară, cu cât ea a fost explicată amplu în predica ţinută de către Preasfinţitul Anton, dorind să evidenţieze în principal finalitatea Sacramentului Preoţiei în sânul poporului lui Dumnezeu.
La sfârşitul Sf. Liturghii, pr. Petrică a mulţumit lui Dumnezeu şi Sf. Fecioare Maria pentru vocaţia şi sfinţirea primită, Episcopului şi preoţilor formatori pentru efortul şi grija arătată în această perioadă de pregătire, părinţilor şi celor apropiaţi pentru atenţia şi susţinerea acordată, iar la final a împărţit tuturor celor prezenţi binecuvântarea sa de preot nou-sfinţit.
Pr. Petru Ciobanu s-a născut la Ungheni, şi după terminarea Facultăţii de istorie din cadrul Universităţii din Chişinău fiind marcat de viaţa şi moartea sfântă a Sf. Părinte Ioan Paul al II-lea, a început un nou parcurs de credinţă, intrând în comuniune cu Biserica catolică (2006), anul următor fiind trimis de Episcopul de Chişinău pentru a frecventa cursurile teologice şi programul de formare în vederea Sf. Preoţii în Seminarul din Iaşi.