Ziua de 2 noiembrie este, după chemarea Bisericii, dedicată într-un mod cu totul deosebit rugăciunii pentru toţi cei care au mers înaintea noastră cu semnul credinţei şi dorm somnul păcii. În această zi, întreaga Biserică universală se roagă lui Dumnezeu pentru sufletele tuturor credincioşilor care au trecut din această lume şi aşteaptă să fie făcuţi şi ei părtaşi de contemplarea în veşnicie a chipului Mântuitorului.

Ca şi în fiecare an, şi în anul acesta credincioşii din cele trei parohii din Chişinău – „Providenţa Divină”, „Sfântul Alois Scrosopii” şi „Maria, Ajutorul creştinilor” – s-au rugat la mormintele celor dragi lor care şi-au încheiat pelerinajul pământesc.

Întrucât în acest an ziua Pomenirii tuturor credincioşilor răposaţi a fost duminica, numele tuturor celor amintiţi în rugăciune au fost citite şi pomenite la cele două liturghii celebrate în Catedrala „Providenţa Divină” din Chişinău sâmbătă, 1 noiembrie, zi în care Biserica îi comemorează pe Toţi Sfinţii. În aceeaşi zi, începând cu ora 11.30, credincioşii, cu preoţii din Chişinău, s-au rugat la mormintele răposaţilor din cimitirele de pe strada Valea Trandafirilor şi de pe strada Armenească. La comemorarea din cimitirul de la Valea Trandafirilor, pe lângă păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, s-au rugat, împreună cu credincioşii adunaţi, Pr. Janusz Ulatowski, Pr. Vasili Cohanovschi şi Pr. Petru Ciobanu, cărora li s-au alăturat ambasadorii Poloniei şi Ungariei în Republica Moldova. În discursul său, ES Artur Michalski a menţionat că, începând cu primăvara anului 2015, va începe reabilitarea cimitirului catolic din Chişinău. După rugăciunile de început prevăzute pentru comemorarea răposaţilor, toţi cei prezenţi s-au rugat cele cinci staţiuni pentru diversele categorii de decedaţi şi sfântul Rozariu, cerând mijlocirea Mamei cereşti pentru sufletele celor trecuţi din această lume. În acelaşi timp, la cimitirul de pe strada Armenească, Pr. Ştefan Socaciu se ruga şi el pentru sufletele răposaţilor.

Duminică, 2 noiembrie 2014, cele trei liturghii celebrate în catedrala din Chişinău au fost toate pentru toţi credincioşii răposaţi, iar la ora 15.00 episcopul de Chişinău, PS Anton Coşa, preoţii de la cele trei parohii din capitala Republicii Moldova şi credincioşii din Chişinău s-au rugat la mormintele din cimitirul „Sfântul Lazăr” de pe strada Doina. La fel ca şi în ziua precedentă, au fost cinci staţiuni la care s-au pomenit credincioşii răposaţi, intervalul dintre staţiuni fiind dedicat meditării misterelor de slavă ale sfântului Rozariu.

Amintim că, în perioada 1-8 noiembrie se poate obţine indulgenţa de către cei care vizitează şi se roagă într-un cimitir, se spovedesc, se împărtăşesc şi se roagă după intenţia Sfântului Părinte Papa.

Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis.

Requiescant in pace. Amen.