„Voi sunteţi speranţa Bisericii, voi sunteţi speranţa mea!”, le spunea sfântul Ioan Paul al II-lea tinerilor adunaţi la Paris, cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului din 1997. Cuvintele sfântului papă nu şi-au pierdut, şi nici nu-şi vor pierde, nimic din actualitatea lor, întrucât viitorul Bisericii le aparţine lor, tinerilor.

Sâmbătă, 3 mai 2014, la Centrul „Don Bosco” din cadrul parohiei „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul creştinilor” din Chişinău a fost celebrată Ziua Tineretului la nivel Diecezan, zi care a reunit tineri din aproape toate parohiile Diecezei de Chişinău. Sărbătoarea a început la ora 9.00 cu primirea oaspeţilor, cărora le-a fost înmânată câte o brăţară pe care este înscris motoul Zilei: „Mergeţi, fără frică, să slujiţi”, cuvintele fiind, de fapt, îndemnul pe care Papa Francisc l-a adresat tinerilor la încheierea Zilei Mondiale a Tineretului de la Rio de Janeiro din anul 2013. A urmat apoi o scenetă pregătită de seminaristul Leonard Farcaş, care a scos în evidenţă centralitatea lui Dumnezeu în viaţa fiecărui tânăr şi necesitatea slujirii. După, a avut loc o masă rotundă în care au luat cuvântul Pr. Cesare Lodeserto, venit la întrunirea tinerilor cu un medic ginecolog din Italia, Alessandro, care le-a vorbit tinerilor despre importanţa vieţii şi păcatul avortului, încheindu-şi discursul cu cuvintele: „Trăiască viaţa, trăiască iubirea”. Apoi, celor doi invitaţi şi voluntarilor care activează în cadrul Centrului „Don Bosco” tinerii participanţi le-au adresat o serie de întrebări. Răspunsurile voluntarilor s-au axat, în principal, pe slujire ca renunţare la sine în favoarea celuilalt. D-l Alessandro, răspunzând tinerilor de unde îşi ia forţa în activitatea lui de medic creştin, a răspuns că „din credinţă, iar Biserica este sprijinul nostru”. Tot referitor la slujire, Don Cesare a spus că sunt atâţia copii care nu au posibilitatea să spună cuiva „mamă” şi „tată”, accentuând prin aceasta că ţara noastră are nevoie, pe lângă preoţi, de taţi şi mame. Memorabile au rămas cuvintele că „viaţa fiecăruia dintre noi este a cincea evanghelie”. La o întrebare referitoare tot la slujire, Don Cesare a mai spus că ţara noastră are nevoie de preoţi tineri şi surori tinere, poate un pic revoluţionari, şi că cea mai bună parohie pentru un preot este strada, acesta fiind şi subiectul atâtor inervenţii ale Papei Francisc, care nu încetează să-i îndemne pe preoţi să coboare la periferii, mai ales cele existenţiale.

La ora 12.30 a început celebrarea sfintei Liturghii prezidată de păstorul Diecezei de Chişinău, PS Anton Coşa, care, pornind de la lecturile zilei, mai ales de la cea din Cartea profetului Ieremia (1,4-10) şi de la Evanghelie (Lc 10,1-11) a subliniat că Domnul ne cheamă pe fiecare să slujim, ne trimite, iar nouă nu trebuie să ne fie frică de a-i răspunde şi de a-i sluji. După sfânta Liturghie a urmat un moment cultural-distractiv, în care au evoluat, cu cântece sau scente, tineri de la „Concordia”, din parohiile Stârcea şi cele din Transnistria. Tinerii din stânga Nistrului, reuniţi în grupul „Oasis”, au prezentat o scenetă prin care au dorit să-i conştienteze pe cei prezenţi de pericolul păcatului.

Timp de aproape o oră, tinerii, alături episcopul Anton Coşa şi de preoţii prezenţi la întâlnire, s-au rugat în stilul Taizé. După rugăciune, Pr. Januś Marcin, numit cu această ocazie în funcţia de responsabil diecezan pentru pastoraţia tinerilor, a oferit unele informaţii cu privire la următoarea Zi Internaţională a Tineretului, care va avea loc la Cracovia, în 2016. Pentru o mai bună pregătire spirituală în vederea participării la această întrunire, părintele a adus la cunoştinţa tinerilor îndemnurile Papei Francisc şi tematica pentru Zilele Mondiale ale Tineretului de anul acesta – „Fericiţi cei săraci, căci ei îl vor moşteni împărăţia cerurilor” –, din anul 2015 – „Fericiţi făcătorii de pace, căci ei se vor numi fiii lui Dumnezeu” – şi din 2016 – „Fericiţi cei milostivi, căci ei afla milostivire”. La final, păstorul diecezei a anunţat unde va avea loc următoarea Zi a Tineretului la nivel diecezan, parohia aleasă fiind „Preasfânta Inimă a lui Isus” din Stăuceni, încotro s-a şi îndreptat crucea tinerilor.

Mulţumim Domnului pentru această zi de har şi de comuniune şi-l rugăm să ne păstreze mereu cu inima tânără.