La data de 27 iunie 2013, la Chişinău a avut loc Seminarul Metodologic Republican ”Școala şi Biserica: parteneriat pentru educaţi”. Seminarul a fost organizat de către Ministerul Educaţiei al Republicii Moldova, Institutul de Știinţe ale Educaţiei şi Mitropolia Chişinăului şi a Întregii Moldove. Episcopia Romano-Catolică de Chişinău, în calitate de partener al seminarului, a fost reprezentată de către Pr. Diaconul Edgar Vulpe, care nemijlocit a participat în elaborarea programului de predare a religiei în şcoală, care a fost în precizat în cadrul grupului de experţi, reprezentanţi ai Ministerului de Învăţământ, Mitropoliei Moldovei şi Mitropoliei Basarabiei. Tema seminarului a fost consacrată aniversării a 1700 de ani de la proclamarea Edictului de la Milano, ca model de toleranţă şi de conlucrare între Stat şi Biserică.

Pr. Diacon Edgar Vulpe a subliniat importanţa misiunii Bisericii în domeniul educaţiei religioase subliniind, în mod particular, dimensiunea transcendentală a fiinţei umane care este nu doar un ”animal social”, nu doar homo sapiens; omul este însufleţit de spiritul Creatorului, ”suflet viu… cu Duh dătător de viaţă” (Gen 2,7; 1 Cor 15,45). Și anume pe acest adevăr al credinţei se bazează religia creştină, ca expresia vizibilă a convingerilor noastre. Religia este o componenta importantă a culturii, care determină viaţa şi comportamentul social, inclusiv şi în aspectele civice, ale drepturilor şi obligaţiunilor cetăţenilor: De acea religia nu poate fi redusă doar la viaţa privată.

Amintind celebrul Edict de la Milano, este important de menţionat că şi în epoca modernă, Biserica se confruntă cu ameninţări serioase, care încercă să împiedice misiunea mântuitoare la care ea este chemată. Persecuţiile moderne ale relativismului generalizat şi a secularizării , ceea ce se ascunde după sintagmele filozofiei noi privind ”corectitudinea politică”, pe de o parte şi eroziunea familiei ca instituţie de bază a societăţii, lipsa încrederii în propriile valori şi pierderea credinţei sunt doar câteva probleme cu care se confruntă oamenii de bună credinţă. Și în acest sens, parteneriatul Bisericii şi a instituţiilor de stat, în deosebi în sfera învăţământului religios, trebuie să reflecte, în primul rând, o colaborarea fraternă între creştini, care reprezintă statul şi creştini, laici, preoţi, persoane consacrate, care îndeplinesc misiunea evanghelică în cadrul Bisericii.

Diacon Edgar Vulpe