Prefectul Dicasteriului pentru Bisericile Orientale, Mons. Claudio Gugerotti, a transmis un mesaj tuturor Bisericilor locale reamintind despre importanța colectei din Vinerea Mare, lansând „chemarea de a rămâne solidari cu comunitatea creștină din Țara Sfântă” și îndemnându-i să „rămână uniți și solidari cu frații și surorile lor” care trăiesc în locurile sfinte și continuă să dea mărturie despre Evanghelie.
 
„Vă cer din toată inima ca colecta din Vinerea Mare să fie, așadar, generoasă din partea tuturor”, conchide Mons. Gugerotti, „ca atâtea mici ofrande ale văduvei lăudate de Isus în Evanghelie”.
 
Datorită colectei din Vinerea Mare, Ierusalim, Palestina, Israel, Iordania, Cipru, Siria, Liban, Egipt, Etiopia, Eritreea, Turcia, Iran și Irak primesc ajutoare, pe lângă formarea candidaților la preoție, susținerea clerului, activități școlare, formare culturală și subvenții pentru diferitele districte ecleziastice din Orientul Mijlociu. Acestea sunt folosite pentru îngrijirea Cenacolului, pentru îngrijirea Bazilicii „Sfântului Mormânt” și pentru întreținerea Bazilicii „Buna Vestire” din Nazaret. În acest an, colecta, așa cum a cerut Papa Francisc, va fi folosită și în Siria, precum și în Turcia, teritorii afectate de recentul cutremur.
 
Anul trecut, o parte din resursele primite au fost folosite pentru formarea seminariștilor și a preoților, pentru școlile Diecezei patriarhale latine de Ierusalim, ale custodiei franciscane și ale altor Biserici și institute religioase.
 
În ceea ce privește prezența franciscană în Țara Sfântă, în 2021/2022 au fost realizate lucrări pentru pelerini și în favoarea comunității locale, în special la sanctuarul Casei Martei, Mariei și lui Lazăr, la Betleem, Capernaum, Emaus și Ierihon, la locul botezului lui Isus în râul Iordan, la Ierusalim, Amman, Cana, Jaffa, Nazaret, iar ajutoare au sosit și în Siria și Rodos. În plus, 30 de lucrări ale Asociației „Pro Terra Sancta” au fost sprijinite în Siria și Liban.
 
În raportul său pentru anul 2022, Dicasteriul pentru Bisericile Orientale precizează că colecta pentru Țara Sfântă „este principala sursă de susținere a vieții care se desfășoară în jurul Locurilor Sfinte și instrumentul pe care Biserica îl are pentru a susține comunitățile ecleziale din Orientul Mijlociu”.
 
Colecta din Vinerea Mare, așa cum a cerut Papa Francisc, va fi folosită și în Siria și Turcia, pentru acțiuni de caritate în teritoriile afectate de recentul cutremur.
 
Parohii din Dieceza de Chișinău au fost rugați să implice credincioșii, în măsura posibilităților, să fie generoși cu ocazia acestei colecte, pentru ca locurile din Țara Sfântă, care duc înapoi în timp la prezența lui Isus pe pământ, să fie susținute și protejate.

C. L.