Colecta pentru Țara Sfântă 2021 trebuie să fie „o ocazie pentru toată lumea de a nu-și întoarce privirea, de a nu trece pe alături, de a nu ignora situațiile de necesitate și dificultate ale fraților și surorilor noastre care trăiesc în Locurile Sfinte. A fost, de asemenea, un an de încercări pentru Orașul Sfânt al Ierusalimului, pentru Țara Sfântă și pentru mica comunitate creștină care trăiește în Orientul Mijlociu, care este lumina, sarea și aluatul Evangheliei”.

Acesta este îndemnul care vine de la Congregația pentru Bisericile Răsăritene, ce amintește tuturor credincioșilor că în Vinerea Sfântă a fiecărui an suntem chemați cu toții să ne rugăm pentru Țara Sfântă și, de asemenea, să o sprijinim oferind lucrările pe care Biserica Catolică le desfășoară în acea țară care de ani de zile a suferit atât de mult, mai ales din cauza conflictelor.

Textul amintește că pandemia a sporit suferința creștinilor din Țara Sfântă: „Întreruperea contactului vital cu frații din diferite țări ale lumii. Aceștia au suferit pierderea locurilor de muncă, din cauza absenței pelerinilor și a dificultății de a trăi în demnitate și a-și asigura familiile și copiii”.

„Dacă acest mic gest de solidaritate și împărtășire eșuează - continuă textul pontifical - va fi și mai dificil pentru mulți creștini din acele țări să reziste tentației de a-și părăsi țara, va fi dificil să-și susțină parohiile în misiunea lor pastorală, și să continue acolo „activitatea educațională prin intermediul școlilor creștine și angajamentul social în favoarea celor săraci și a celor suferinzi”.

„Și parohiile Diecezei de Chișinău - a spus episcopul Anton Coșa - simt responsabilitatea de a face ceva, chiar dacă condițiile din Moldova nu permit mult. Va fi, de asemenea, o atenție specială, formată din rugăciune și împărtășire reală. Într-adevăr, toți parohii au fost îndemnați să desfășoare o muncă de sensibilizare în rândurile credincioșilor”.

Anul trecut, din cauza pandemiei, colecta pentru Țara Sfântă a fost realizată la 13 septembrie. Colecta din Vinerea Sfântă în sprijinul Bisericii Ierusalimului a fost instituită de Papa Paul al VI-lea prin intermediul exortației apostolice Nobis in Animo din 25 martie 1974.

C. L.