În după-amiaza sărbătorii sfântului Ștefan, a doua zi după Crăciun, episcopul Anton Coșa a primit reședința episcopală colindători, copiii găzduiți în centrele de plasament ale fundațiilor „Don Bosco” și „Regina Pacis”, precum și copiii din familiile Căii Neocatecumenale și pe copiii ucraineni găzduiți la „Casa Providenței”. 
 
Este o întâlnire ce se repetă în fiecare an, iar episcopul deschide cu bucurie ușile casei sale pentru a împărtăși un moment de bucurie de Crăciun, pentru a asculta colindele și pentru a le oferi, așa cum este tradiția, un dar care poate bucura inimile tuturor copiilor și tinerilor.  
 
Colindele au caracterul unor cântece populare tradiționale răspândite pe teritoriile Moldovei și României, iar termenulvine din latinescul calendae: sunt ritualuri care se desfășoară în preajma sărbătorilor de Crăciun, având diferite versiuni. Aceste tradiții au o origine păgână ce datează din vremea dacilor, când erau ritualuri legate de fertilitatea pământului. Un alt scop comun al cântecelor era și acela de a alunga spiritele rele și de a invoca sufletele strămoșilor. De asemenea, în aceste cântece de inspirație creștină sunt prezente ritualuri și tradiții păgâne, cum ar fi măștile, printre care Capra, Ursul și Bătrânii sunt foarte interesante.  
 
În perioada Crăciunului, grupuri de copii și tineri îmbrăcați în costume tradiționale sau purtând măști, uneori cu flaut, tobă și acordeon, merg pe la case și își oferă urările de bine prin cântece sau mici piese de teatru de inspirație biblică, primind în schimb colaci (pâine tradițională împletită ca simbol al prosperității), dulciuri, fructe și bani.  
 
„Este întotdeauna un prilej frumos”, a comentat episcopul Anton Coșa, „să îi primești pe acești tineri, să le asculți cîntările, să vezi bucuria și implicarea cu care colindă. De la întâlnire nu lipsește niciodată un cuvânt special despre Nașterea Domnului”.

C. L.