Comunitatea Căii Neocatecumenale l-a primit pe episcopul de Chișinău, PS Anton Coșa, pentru celebrarea sărbătorii sfintei Eufemia, în capela dedicată „Sfinților Donat și Eufemia”. 

Evenimentul a avut loc sâmbătă, 16 septembrie 2023, în prezența tuturor familiilor, inclusiv a copiilor, care alcătuiesc comunitatea „Missio ad gentes” din Moldova. De asemenea, au fost prezenți voluntarii și Pr. Artur Chruslak, asistentul spiritual al mișcării. 

Cu această ocazie, cinci tineri au primit Sacramentul Mirului. 

Episcopul a fost adresat de Marcos Gutierez, responsabilul pentru comunitatea din Moldova, care a mulțumit, în numele tuturor, pentru sprijinul diecezei și pentru prezența păstorului lor ori de câte ori se simte nevoia de a-i asculta cuvântul. 

Episcopul a salutat comunitatea vorbind despre sfânta comemorată: „Mulțumesc lui Dumnezeu că și anul acesta am posibilitatea să fiu prezent în mijlocul vostru la sărbătoarea sfintei Eufemia, pentru ca împreună să-I aducem laudă și mulțumire pentru viața și exemplul ei, și astfel să celebrăm solemn hramul acestei capele în care vă hrăniți zilnic, cei care pot, cu cuvântul lui Dumnezeu și cu trupul preasfânt al lui Cristos, formând împreună – de la cel mai mic până la cel mai mare – o mare familie creștină, unită de Duhul Sfânt, acel Duh Sfânt care a călăuzit-o pe sfânta Eufemia să sufere împreună cu Cristos pentru a fi glorificată împreună cu el (cf. Rom 8,17), așa cum ne asigură sfântul Paul în Lectura a doua din această seară”.

În timpul predicii, episcopul a amintit și câteva evenimente din viața sfintei, subliniind faptul că aceasta, puternică în credință, nu se temea de nimic: „Nu au speriat-o cu nimic amenințările și supliciile la care a fost supusă, pentru că ea avea încredere în cuvintele cu care Isus se adresează, la începutul Evangheliei, de astăzi apostolilor săi: „Nu vă temeți de cei care ucid trupul, dar nu pot ucide sufletul!” (Mt 10,28)”.

„Pentru ea nimic nu conta, nici suferințele, nici moartea, doar speranța să aibă și ea parte de gloria cerească în care intraseră înaintea ei Fecioara Maria și oștirea nenumărată a atâtor martiri. Iar moartea ei nu a fost decât împlinirea cuvintelor lui David pe care le-am repetat la Psalmul responsorial: „Sufletul nostru a scăpat ca o pasăre din lațul vânătorului”.

Episcopul a amintit apoi valoarea credinței în vremea luptei împotriva relelor lumii, așa cum a făcut-o și sfânta Eufemia: „Ajutorul pe care-l implorăm de la Domnul în momentele de încercare este strâns legat de încredere. Într-adevăr, Dumnezeu îi vine mereu în ajutor celui care, încrezător fiind, apelează la ajutorul lui. Pe lângă multe exemple pe care le putem găsi în Sfânta Scriptură, ne-o demonstrează și sfânta Eufemia pe care am văzut-o în rugăciune, cerând ajutor ceresc ca să poată depăși suferința provocată de persecuție”.

Adresându-se tinerilor care urmau să primească Sacramentul Mirului, Episcopul a spus: „Acum vreau să mă adresez în special candidaților la Mir. Dragi tineri, sfânta Eufemia atunci când a primit cununa martiriului era aproximativ de vârsta voastră și astăzi ea își are privirea în mod special îndreptată spre voi, voind parcă să vă repete împreună cu sfântul Paul că, pentru a fi cu adevărat copiii lui Dumnezeu trebuie să vă lăsați călăuziți de Duhul Sfânt”.

În prezent, comunitatea Căii Neocatecumenale este formată din șase familii, doi voluntari și nu mai puțin de 28 de copii. 

La celebrare au participat și parohul de Bălți, parohul de Stăuceni și preoți din Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor”. 

C. L.