Marți, 31 ianuarie 2023, a fost celebrată comemorarea sfântului Ioan Bosco, fondatorul familiei călugărești a salezienilor.
 
Cu acest prilej, episcopul Anton Coșa a prezidat sfânta Liturghie în Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutătorul Creștinilor” din Chișinău, unde își îndeplinește misiunea comunitatea saleziană. La eveniment au fost prezenți și câțiva preoți din Decanatul de Centru.
 
Celebrarea a fost îmbogățită de prezența călugărițelor din congregațiile Surorilor Providenței și a Surorilor Maicii Tereza de Calcutta, precum și a credincioșilor din parohie, a copiilor de la Centrul de plasament „Mamma Margherita”, a tinerilor care frecventează Oratoriul salezienilor și a unor prieteni din mișcarea Căii Neocatecumenale.
 
Predica a fost rostită de Pr. Giuseppe Pellizzari, preot salezian recent venit la Chișinău. În limbă rusă, pe care o cunoaște bine după atâția ani de slujire în Rusia și Georgia, predicatorul a prezentat credincioșilor figura lui Ioan Bosco și activitatea sa în special în beneficiul tinerilor.
 
Episcopul a transmis un mesaj de salut comunității la începutul celebrării, amintind că sărbătoarea sfântului Ioan Bosco este întotdeauna un prilej de a mulțumi congregației salezienilor pentru prezența și slujirea lor în Moldova. De asemenea, la sfârșitul liturghiei și înainte de binecuvântare, episcopul și-a îndreptat încă o dată gândul spre opera caritabilă a salezienilor, expresie a iubirii lui Dumnezeu pentru tineri.
 
În prezent, comunitatea saleziană din Moldova este formată din cinci preoți și un călugăr. Aceștia administrează două parohii, una în Chișinău și una la Crețoaia, și coordonează activitățile Oratoriului, ale unui centru de plasament și ale diferitelor grupuri de tineri legate de spiritualitatea lui Ioan Bosco.
 
De asemenea, ei au deschis o școală profesională pentru sudori și, în această perioadă de război, au creat un centru de plasament pentru refugiații ucraineni.

C. L.