Conform tradiției, și în acest an, comunitatea salezienilor din Chișinău și Parohia „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor” l-au comemorat pe sfântul Ioan Bosco, printr-o celebrare prezidată de PS Anton Coșa, cu prezența unor preoți din Decanatul de Centru, a persoanelor consacrate, enoriașilor, prietenilor salezienilor și a unor tineri de la Oratoriu și Casa „Mamma Margherita”. 
 
La începutul celebrării, episcopul le-a adresat un mesaj de salut celor prezenți și în special comunității saleziene, amintind de sfințenia fondatorului acesteia – sfântul Ioan Bosco – și mulțumindu-le membrilor comunității pentru slujirea pe care o desfășoară în dieceză cu activitățile educative pentru copii și tineri, în special în Oratoriul de pe str-la Muncești. 
 
Salutul episcopului a fost precedat, înainte de începerea liturghiei, de cuvântul parohului și superiorului comunității, Pr. Andrea Ballan SDB, care a explicat esența sărbătorii și bucuria din fiecare an de a fi cu toții împreună în această zi de comemorare a fondatorului. 
 
Predica a fost rostită de Pr. Emanuele Zof, preot salezian din Italia, responsabil pentru pastorația tinerilor în Provincia Nord-Est, din care face parte și comunitatea din Chișinău. Încă de dimineață, salezianul din Veneția a prezidat reculegerea spirituală a comunității. 
 
În timpul predicii, Pr. Emanuele a vorbit despre Ioan Bosco, despre iubirea sa pentru tineri, despre primul oratoriu pe care l-a creat în Italia, deloc diferit de cel de la Chișinău, toate fiind locuri în care tinerii pot urma calea de creștere umană și creștină. 
 
La liturghie a fost prezent și corul parohiei din Crețoaia, păstor al căreia este Pr. Andrea Ballan. 
 
Salezienii sunt prezenți în Moldova din anul 2005. Ei au creat un oratoriu care este frecventat mai ales de tinerii din sectorul Botanica. Au fondat un centru de plasament pentru copii, care poartă numele mamei lui Ioan Bosco, „Mamma Margherita”. De asemenea, se dedică în diferite moduri tinerilor prin diverse opere, animații, formare de animatori, activități extrașcolare, precum și activități pentru copiii refugiați din Ucraina. Salezienii păstoresc două comunități parohiale, „Sfânta Fecioară Maria, Ajutorul Creștinilor” din Chișinău și „Sfântul Anton de Padova” din Crețoaia.

C. L.