La 10 aprilie 2010, avionul, care-l ducea pe președintele Poloniei, Lech Kaczyński, însoțit de un numeros grup de demnitari de stat, deputați, clerici, militari, la Smolensk, de unde trebuiau să meargă Katyń, pentru comemorarea a 70 de ani de la masacrul din pădurea de lângă această localitate, s-a prăbușit la 1,5 km de baza aeriană din Smolensk, pierzându-și viața toți cei 96 de pasageri ai avionului. A fost una dintre cele mai negre zile pentru Polonia, când, într-un moment, a decedat elita politică, religioasă și militară a acestei țări europene. An de an, la 10 aprilie, întreaga suflare poloneză, oriunde s-ar afla în lume, comemorează victimele acelui tragic accident.

Și polonezii din Republica Moldova își aduce aminte de cele 96 de victime, comemorându-le mai ales prin rugăciuni și printr-o sfântă Liturghie, care, în acest an, a fost celebrată în Duminica a III-a din Timpul Pascal, fiind Liturghia în limba polonă, de la ora 9.00.

Însuși episcopul de Chișinău, Preasfințitul Anton Coșa, a fost cel care a prezidat sfânta Jertfă, la care au luat parte Pr. Mihai Balan, parohul Catedralei „Providența Divină”, Pr. diacon Edgar Vulpe, ambasadorul Poloniei la Chișinău, ES Artur Michalski și corpul diplomatic polonez acreditat în țara noastră, ambasadori și diplomați ai altor țări.

Cuvântul de învățătură a fost ținut de Pr. diacon Edgar Vulpe, care, plecând de la lecturile duminicii, a spus că învierea lui Isus ne-a adus convertirea și iertarea păcatelor și că iubirea față de Isus („Simon Petru, mă iubești?” „Da, Doamne, tu știi că te iubesc!” „Paști oile mele”) este fundamentul slujirii apostolice și al întregii vieți creștine. Spre finalul predicii, în contextul comemorării victimelor catastrofei aviatice de lângă Smolensk, a vorbit despre atitudinea creștinului față de moarte, moarte pe care a învins-o Cristos prin învierea sa.

Invocații speciale pentru cele 96 de persoane decedate în accident au fost incluse și în cadrul Rugăciunii credincioșilor, pe care a citit-o ambasadorul Artur Michalski.

Requiem aeternam dona eis, Domine, et lux perpetua luceat eis.

Pr. Petru Ciobanu