Episcopia Romano-Catolică Chișinău 
 
 
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
07.03.2022
 
 
 
După unsprezece zile de la începutul conflictului din Ucraina și după atâtea eforturi depuse pentru primirea refugiaților din țara vecină, s-a decis să se transmită un comunicat de presă pentru a informa despre ceea ce face Biserica Catolică din Republica Moldova.
 
Înainte de a prezenta datele privind capacitatea de primire, considerăm că este de datoria noastră să pornim de la două premise foarte importante.
 
Prima premisă este dată de faptul că Biserica Catolică din Republica Moldova ‒ și se poate crede că este și cazul tuturor credincioșilor ‒ își exprimă speranța că se poate ajunge cât mai curând la pace și la o rezolvarea conflictului. Papa Francisc a cerut acest lucru de ceva timp, exprimându-și îngrijorarea și durerea, iar episcopul Anton Coșa a îndemnat neîncetat comunitățile catolice din Moldova să se roage în aceeași intenție.
 
A doua premisă este că dorim să exprimăm recunoștința sinceră față de poporul moldv pentru generozitatea și disponibilitatea de care dă dovadă în primirea și apropierea față de miile de refugiați care sosesc în țara noastră. De asemenea, merită subliniat angajamentul autorităților competente în abordarea problemei dificile a primirii refugiaților, colaborând cu diverse ONG-uri și organizații de voluntariat, inclusiv cu cele ale Bisericii Catolice.
 
Biserica Catolică, la invitația episcopului Anton Coșa, încă de la început, s-a implicat în primirea refugiaților prin următoarele organizații: Fundația de Binefacere „Caritas Moldova”, Fundația „Regina Pacis”, Centrul „Fides”, Centrul Social-Pastoral „Casa Providenței”, Fundația „Optima Fide”, Fundația „Don Bosco”, Mișcarea „Reînnoirea în Duh”, Calea Neocatecumenală, parohii și comunități călugărești.
 
Pe lângă unele parohii și apartamente sociale, au fost organizate structuri de primire, care asigură în prezent o capacitate de 390 de paturi, cu servicii medicale și de alimentare aferente, după cum urmează:

Coordonator

Centru de primire

Locuri

Fundația de Binefacere „Caritas Moldova”

 

Fides

Casa Providenței

62

49

Fundația „Regina Pacis”

Fundația „Regina Pacis”

38

Reînnoirea în Duh

20

Fundația „Don Bosco”

120

Surorile Maicii Tereza

8

Parohia Crețoaia

17

Rețeaua familială

12

Fundația „Optima Fide”

Structura 1

18

Structura 2

9

Parohii

Rețeaua familială

28

Calea Neocatecumenală

Rețeaua familială

9

TOTAL

 

390


În plus, a fost creată o rețea de solidaritate familială, în cadrul căreia familii individuale s-au pus la dispoziție pentru a primi refugiați. De asemenea, oferim servicii de însoțire la sosirea refugiaților la hotarul Moldovei și la plecarea spre destinațiile preferate, asistență psihologică și medicală, precum și o rețea de informare cu membrii familiei care se află încă în Ucraina și cu cei la care refugiații intenționează să meargă. Sunt furnizate informații corecte pentru ca refugiații să poată scăpa de formele de exploatare, de trafic de persoane și de racolare a minorilor sau a femeilor singure. Cantinele catolice, care au fost întotdeauna active, sunt disponibile pentru a distribui hrană atât în propriile locații, cât și în afara lor, în alte locații de primire sau acolo unde sunt solicitate.
 
Nu există o cunoaștere clară a momentului primirii și nici durata conflictului, dar este clar că Biserica Catolică, prin organizațiile sale, va fi prezentă până când primirea de urgență a familiilor care o solicită azil va fi necesară, și chiar dincolo de această perioadă.
 
Pe lângă colaborarea cu structurile statului moldav, Biserica Catolică este în contact permanent cu numeroase organizații internaționale, ONG-uri, ambasade și diverse instituții care formează rețeaua de solidaritate internațională, fapt deosebit de util pentru a primi sprijin în activitățile de primire.
 
O activitate importantă este aceea a credincioșilor catolici din Republica Moldova, care se implică în toate felurile cu resursele proprii, mai ales în parohii. O altă resursă sunt cei din străinătate, care, în diferite moduri, se pun zilnic la dispoziție pentru a oferi cooperare și ajutor de orice fel. Există, de asemenea, sprijinul organizațiilor catolice din unele țări europene, care, în diferite moduri, doresc să sprijine munca noastră de primire, în speranța că coridoarele umanitare vor putea garanta trecerea și sosirea la destinație a tot ceea ce este necesar.
 
Activitatea de primire se desfășoară cu o atenție profundă față de persoană, cu spirit evanghelic, cu disponibilitate pentru ascultare și dialog. Primul obiectiv este respectul și grija față de nevoi, precum și ajutorul în recuperarea seninătății. O atenție deosebită este acordată minorilor, care reprezintă partea cea mai fragilă a refugiaților și cărora li se oferă posibilitatea de a trăi momente de animație și recreere.
 
Suntem convinși că această operă umanitară poate reprezenta un moment de reflecție umană și creștină asupra vieții și, mai ales, poate ajuta la recuperarea valorilor vieții umane, care trebuie respectate și nu lăsate pe seama unor conflicte care generează moarte și distrugere.
 
Fie ca bunul Dumnezeu să ne călăuzească pașii și să ne conducă spre pace.
 
 
 
Pentru Dieceza de Chișinău
 
Mons. Cesare Lodeserto – vicar general (vicargeneralmd@gmail.com)
 
 
 
Contacte
 
Edward Lucaci – Director Fundația de Binefacere „Caritas Moldova” (078683849)
 
Ilie Zabica – Director Fundația „Regina Pacis” (079470520)