Papa Francisc a făcut publică noua sa Enciclică cu titlul ,, Fii lăudat. Despre ocrotirea casei comune’’, în care este tratată tema mediului și respectul față de creație .

În text, Sf. Părinte își exprimă preocuparea pentru numeroasele situații din lume care deteriorează contextul naturii și creează schimbări climatice . Situații precum seceta, poluarea pământului și a mării, distrugerea pădurilor, uzul substanțelor toxice în procedeele tehnologice, uzul materialelor nocive în construcții, sunt văzute ca o adevărată lipsă de respect față de ceea ce Dumnezeu i-a dăruit omului în momentul creației.

Enciclica este un apel la responsabilitate, pentru aceasta Papa Francisc va adopta termenul de  ,,păzitori ai creației ‘’, dând de înțeles că fiecare om,  la orice nivel social și politic, are datoria de a îngriji creația și de pune în practică acțiuni concrete pentru respectul omului  și o mai bună calitate a vieții.

Episcopul catolic de Chișinău, Mons. Anton Coșa, i-a transmis personal cuvinte de gratitudine Papei Francisc, primind această nouă Enciclică ca pe un dar și o încurajare spre o implicare mai mare în favoarea respectului față de natură și din partea catolicilor moldoveni.

Totodată, suntem conștienți că și Moldova, cu susținerea Europei trebuie să dezvolte o politică de rezolvare a diverselor problematici ambientale și eliminarea daunelor ecologice, care sunt vizibile și astăzi: sistematizarea rețelelor de apă pentru uzul public și irigații, colectarea și eliminarea deșeurilor urbane toxice, eliminarea deșeurilor din urma construcțiilor, îngrijirea spațiului verde, salubrizarea mediului de lucru și altele .

Calitatea vieții sociale, vine în primul rând – cum scrie Papa Francisc – dintr-un context ambiental corect, iar responsabilitatea a ceea ce se realizează este a tuturor, de la politică la omul străzii, deoarece cu toții suntem chemați să fim păzitori ai creației.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău

Textul integral al Enciclicei este disponibil pe situl web  www.vatican.va