COMUNICAT DE PRESĂ
Biserica Catolică din Republica Moldova a primit cu mare bucurie Declarația comună a Papei Francisc și a Patriarhului Chiril al Moscovei, semnată în cadrul întrevederii care a avut loc la Havana (Cuba), vineri 12 februarie 2016.
Textul comun este un mesaj de speranță, după cum și este scris: „Cu bucurie ne-am regăsit ca frați în credința creștină care se întâlnesc pentru a «vorbi prin viu grai» (2In 12), de la inimă la inimă” și face apel la necesitatea ca ortodocșii și catolicii să înainteze împreună ca frați, pentru că „trebuie să învețe să dea o mărturie unită pentru adevăr”.
În Republica Moldova se trăiește demult o prietenie creștină, născută deja în perioada dură a regimului sovietic. Dificultățile de atunci i-au apropiat pe unii de alții. Există experiențe foarte frumoase, care dau mărturie despre fraternitatea dintre creștinii ortodocși și catolici, cum sunt vizitele reciproce ale puținilor preoți de atunci, ajutoarele împărțite în dificultăți și, mai ales, momentele de rugăciune care le permiteau să se simtă uniți. Și acestea sunt doar câteva exemple. În perioadele următoare ale libertății democratice, în unele ambiente s-a resimțit o oarecare neîncredere, aproape manipulată, care însă nu a făcut să scadă prietenia. În pofida acestei legături de solidaritate care a existat întotdeauna între cele două Biserici, a lipsit mereu drumul ecumenic și angajamentul comun pentru unitatea creștinilor. Acesta este de fapt marele motiv al speranței care vine după întâlnirea păstorilor noștri.
Sunt multe „provocările care necesită un răspuns comun”, iar mesajul amintește urgențele timpului actual, cum sunt valoarea familiei, apărarea vieții, libertatea religioasă și dialogul interreligios, pacea în diferitele zone de conflict, ca Siria, Irak și Ucraina, educația copiilor și formarea tinerilor creștinilor, alături de respectul față de rădăcinile creștine ale Europei.
Este un mesaj care acordă o atenție dreaptă săracilor și împreună trebuie să continue implicarea activă în favoarea săracilor, recunoscând că astfel „comunitățile creștine duc înainte o importantă activitate caritabilă și socială, oferind o asistență diversificată celor nevoiași. Catolicii și ortodocșii de multe ori lucrează împreună cot la cot”.
„Nu suntem concurenți, ci frați”, și cu această expresie mesajul Papei Francisc și al Patriarhului Chiril devine o piatră milenară pe care trebuie să se construiască, inclusiv în Moldova, un parcurs care unește în credința în Cristos. Într-adevăr, „catolicii și ortodocșii sunt chemați să colaboreze frățește la vestirea Evangheliei Mântuirii, pentru a mărturisi împreună demnitatea morală și libertatea autentică a persoanei «pentru ca lumea să creadă»” (In 17, 21).
Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Chișinău