La 400 de ani de la moartea sfântului Francisc de Sales, familia salezianilor prezentă în Moldova a dorit și ea să-l sărbătorească într-un mod simplu și fratern pe patronul congregației fondate de sfântul Ioan Bosco.
 
Pr. Andrea Ballan, superior al comunității saleziene din Chișinău, l-a invitat pe episcopul Anton Coșa și pe preoții din Decanatul de Centru la un moment de prietenie și fraternitate. Scopul a fost acela de a reaminti figura sfântului Francisc de Sales și mai ales faptul că în 1859, la începuturile congregației, Ioan Bosco a exprimat acest gând: „Ne vom numi salezieni pentru că Francisc de Sales va fi sursa de inspirație pentru modul nostru de a fi printre tineri”. Într-adevăr, carisma lui Ioan Bosco și a salezienilor este tineretul, adică educația și evanghelizarea tinerilor din lume.
 
Familia saleziană este prezentă în toată lumea, după cum amintește rectorul major al salezienilor, Pr. Ángel Fernández Artime: „Avem 1.900 de școli, 2.800 de parohii, peste 3.000 de oratorii, centre pentru tineri, case pentru copiii străzii, universități, institute de învățământ superior. Mergem în întâmpinarea tinerilor - băieți, fete - și de multe ori și a tinerilor abandonați pe străzi, în multe orașe, cu un singur scop: să-i pregătim pentru viață și să-i ajutăm să trăiască o viață cu sens”.
 
Alte două evenimente au îmbogățit întâlnirea preoțească: binecuvântarea anuală a casei și sosirea în comunitate a Pr. Giuseppe Pellizzari, care se alătură diecezei și care va avea o misiune pastorală proprie.
 
„Este întotdeauna un eveniment de bucurie și de comuniune eclezială - a comentat episcopul Anton Coșa - să ne întâlnim pentru câteva momente de prietenie fraternă și de împărtășire. Am avut, de asemenea, ocazia de a saluta sosirea noului preot salezian și de a-i dori o bună slujire pastorală”.
 
„Tocmai mi-am încheiat vizita pastorală - a continuat episcopul - în parohia administrată de salezieni și am avut ocazia de a sta alături de comunitate, întâlnindu-l nu doar pe părintele Andrea, parohul, ci și pe Pr. Sergio, Pr. Fabrizio și fratele Corrado. În zilele următoare, vom celebra împreună și comemorarea sfântului Ioan Bosco”.

C. L.