La Vatican a început Conferința Internațională pentru Formarea Continuă a Preoților, la care, din partea Diecezei de Chișinău, participă Pr. Stanislav Obreja.
 
Cardinalul Lazarus You Heung-sik, prefectul Dicasterului pentru Cler, a prezidat deschiderea lucrărilor, amintind de valorile vieții preoțești și definind-o ca fiind „arta de a iubi”.
 
Mesajul de deschidere al prefectului dicasterului a fost profund: „Cu siguranță este nevoie de mari teologi și este important ca preoții să fie experți în umanitate. Dar nu oricine va putea fi un mare teolog, iar experții în umanitate devin experți doar în timp și pe câmpul vieții. În opinia mea, punctul decisiv este că preoții trebuie să fie în primul rând oameni ai evangheliei, dispuși să se lase provocați mereu și mereu de mesajul eliberator al lui Isus”.
 
Cardinalul a amintit de valorile fundamentale ale vieții preoțești, printre care și cea a celibatului: „Asumarea celibatului nu trebuie să fie o obligație, ci o alegere liberă. Nu înseamnă reprimarea propriei afectivități, ci extinderea ei. Este o experiență fascinantă care te face să trăiești în fiecare zi bucuria fraternității, dar și adevărata rodnicie și paternitate”. 
 
Apoi cardinalul a menționat cât de importantă este pentru preot formarea individuală și comunitară. În plus, preotul este scufundat într-o societate din ce în ce mai complexă, pentru care formarea misionară și noile căi pastorale sunt importante: „Sunt atâtea provocări legate de această schimbare de epocă. Este suficient să ne gândim la problematica revoluției digitale, care a căpătat un anumit accent în reflecțiile recentei Adunări sinodale, sau la problemele legate de o viziune diferită asupra familiei care face ravagii în cultura actuală”.
 
Preotul trebuie să aibă deja o formare adecvată pentru a face față acestor probleme și pentru a trăi o prezență adecvată în cadrul comunităților, care sunt din ce în ce mai exigente.
 
Conferința, la care participă peste 1.000 de dieceze din întreaga lume, se dorește a fi un punct de plecare pentru formarea continuă a preoților și, mai ales, pentru ca aceștia să fie păstori autentici și capabili să înțeleagă semnele vremurilor.
C. L.