Într-un comunicat de presă, Mons. Paolo Pezzi, arhiepiscop al Arhiepiscopiei Maicii Domnului din Moscova și în numele Conferinței Episcopale Ruse, a reafirmat respectarea refuzului din convingeri religioase pentru cetățenii ruși care nu intenționează să participe în conflictele militare.
În comunicat se afirmă că „războiul nu a fost și nu va fi niciodată un mijloc de rezolvare a problemelor care apar între națiuni”, reluând și cuvintele Papei Francisc din timpul vizitei sale în Kazahstan: „Să nu ne obișnuim cu războiul, să nu ne resemnăm cu inevitabilitatea lui. Să venim în ajutorul celor care suferă și să insistăm să facem cu adevărat pace. Singura cale de ieșire este pacea, iar singura modalitate de a o obține este dialogul”. Comunicatul îi îndeamnă apoi pe credincioși „să fie umili făcători de pace și apărători ai dreptății, în măsura în care ne permit darurile noastre și circumstanțele vieții noastre”.
Episcopii ruși recunosc că „mobilizarea parțială anunțată în Rusia i-a pus pe mulți dintre credincioșii noștri în fața unor alegeri morale serioase”, în special participarea directă la război și utilizarea armelor. De aceea, episcopatul rus, referindu-se la Catehismul Bisericii Catolice (nr. 1795 și 1800), reamintește că „problema admisibilității participării la ostilități este o problemă de conștiință umană, care este cea mai secretă și mai sacră sfințenie a omului, în care el este singur cu Dumnezeu, față de a cărui judecată credincioasă trebuie să se supună întotdeauna”. Mai mult, așa cum scrie și în Catehismul Bisericii Catolice (nr. 2311), autoritățile publice „trebuie să găsească o soluție justă în cazul în care un om refuză, din convingere, să ia armele, rămânând obligat să servească comunitatea umană într-un alt mod”.
În comunicat se amintește că dreptul la refuzului serviciului militar din convingeri religioase „este consacrat în articolul 59, partea a treia, din Constituția Federației Ruse și solicităm respectarea consecventă a acestuia”.
Preoților și persoanelor consacrate li s-a reamintit că „este imposibil pentru ei să participe la ostilități, atât conform celor mai vechi reguli ecleziastice, cât și conform convențiilor internaționale în vigoare”. Credincioșilor li s-a adresat „îndemnul de a-și intensifica rugăciunea și postul pentru o pace dreaptă și sigură”.
C. L.