În perioada 11-12 decembrie curent, Fundația de Binefacere Caritas Moldova organizează conferința națională cu genericul ”Îngrijirea la domiciliu, un pas mai aproape de cei aflați în nevoie” cu prilejul închiderii proiectului ”Ajutor persoanelor singuratice în etate” (HELP), finanțat de către Agenția Austriacă pentru Dezvoltare (ADA) și Caritas Viena.

În cadrul evenimentului au participat reprezentanți din cadrul autorităților locale dar și invitați din străinătate. Astfel, din partea Agenției Austriace pentru Dezvoltare (ADA) a participat dl Alexander Karner; dna Petra Kreinecker a reprezentat Caritas Viena; dna Valentina Stratan în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova; dna Galina Bujor a participat din partea Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale; dna Tamara Adașan a reprezentat Uniunea „Rețeaua Organizații Necomerciale Prestatoare de Îngrijiri Comunitare” precum și alți invitați.

Scopul proiectului „HELP” – Ajutor persoanelor singuratice în etate, a fost de a îmbunătăți accesul la asistență medicală primară și servicii sociale pentru persoanele vârstnice solitare vulnerabile din Chișinău, Stârcea și Stăuceni, precum și de a transmite mesaje cheie și cereri legate de serviciile de asistență medicală pentru factorii de decizie și a publicului, în scopul de a influența legislația și administrarea pentru servicii mai multe și mai calitative pentru vârstnici.

Activități desfășurate în cadrul proiectului:

  • Îngrijiri medicale și sociale la domiciliu persoanelor bolnave în fază terminală, după AVC, infarct miocardic, cu diabet zaharat cu complicații, maladii din copilărie, etc.
  • Ajutorarea beneficiarilor pentru a obține o recuperare rapidă cu medicamente, materiale de igienă, produse alimentare.
  • Promovarea serviciilor sociale la Ministerele de resort, stabilirea metodologiei de calculare a costului pentru servicii sociale la MMPSF.
  • Promovarea serviciilor medicale și lobarea preturilor pentru serviciile date la MS si CNAM.
  • Organizarea trening-urilor pentru voluntari, asistenți sociali personali, asistenți din Direcția de Asigurare Socială locale, conform programului curricular stabilit.

Fundația de Binefacere Caritas Moldova este recunoscătoare pentru suportul tuturor organizațiilor în consolidarea serviciilor de îngrijiri la domiciliu.

Sursa: Caritas Moldova