Marți, 15 octombrie 2024, la Muzeul Național de Istorie a Moldovei, începând cu ora 9.00, s-a desfășurat conferința științifică cu tema „Sfântul Ioan Paul al II-lea și Biserica Catolică din Republica Moldova”, organizată de Dieceza de Chișinău și Ambasada Republicii Polone în Moldova. Evenimentul a fost organizat în cadrul manifestărilor cu ocazia Anului Aniversar „Sfântul Ioan Paul al II-lea”, proclamat la 14 octombrie 2023, de episcopul Anton Coșa, cu ocazia împlinirii a 30 de ani de la înființarea primelor structuri centrale ale Bisericii Catolice din Republica Moldova prin crearea, de către Papa Ioan Paul al II-lea, și a 45 de ani de la alegerea lui Karol Wojtyła ca pontif roman în anul 1978,
La eveniment au participat credincioși, preoți, reprezentanți ai corpului diplomatic și academic, precum și oaspeți din afara țării. Conferința a fost deschidă de PS Anton Coșa, care a adresat un mesaj introductiv, dar și informativ, despre istoria slujirii sale în țara noastră. Ulterior a luat cuvântul ÎPS Jan Graubner, arhiepiscop-mitropolit de Praga, aflat în vizită în Moldova împreună cu ÎPS Josef Nuzik, arhiepiscop de Olomouc, cu ocazia hramului diecezan. A urmat Excelența Sa Tomasz Kobzdej, ambasadorul Republicii Polone la Chișinău, și doamna Lilia Zabolotnaia, colaborator al Muzeului Național de Istorie a Moldovei.
În cadrul părții a doua, dedicată comunicărilor în plen, vorbitorii au abordat diferite subiecte legate de istoria Bisericii noastre locale și biografia sfântului Ioan Paul al II-lea: prof. Ion Gumenâi a vorbit despre Biserica Catolică din RSS Moldovenească în perioada transformărilor din anii ’80 ai secolului al XX-lea; Pr. Petru Ciobanu a vorbit despre înființarea Administraturii Apostolice pentru Republica Moldova și ridicarea ei la rangul de Dieceză de Chișinău; doamna Anna Skowronek de la Universitatea „Adam Mickiewicz” din Poznań, Polonia, a abordat tema comunităților catolice din gubernia Basarabiei în sec. al XIX-lea-începutul sec. al XX-lea; prof. Anatol Petrencu a descris rolul Papei Ioan Paul al II-lea în căderea comunismului; Pr. Fabian Doboș de la Facultatea de Teologie Romano-Catolică a Universității „Al.I. Cuza” din Iașia latat despre vizita sfântului Ioan Paul al II-lea în România; prof. Anton Coșa de la Muzeul de Istorie din Bacău a descris semnificația stemei sfântului Ioan Paul al II-lea, a stemei Diecezei de Chișinău și a stemei episcopului Anton Coșa; doamna Lilia Zabolotnaia a vorbit despre activitatea doamnei Nelea Saganova, istoric al Bisericii Catolice din Republica Moldova; a fost citită comunicarea Pr. Alois Moraru, care nu aputut fi prezent personal, despre relațiile dintre Dieceza de Chișinău și Dieceza de Iași; iar la final Pr. Petru Ciobanu a vorbit despre „Altarul Recunoștinței”, monument ridicat la cimitirul romano-catolic de pe strada Trandafirilor, ca omagiu înaințașilor de credință, episcopi și preoți care au activat sau s-au născut pe aceste meleaguri.
Evenimentul a fost însoțit de vernisarea expoziției fotografice „Sfântul Ioan Paul al II-lea”. Conferința a fost încheiată cu un cuvânt de mulțumire și binecuvântarea PS Anton Coșa, după care a urmat un scurt moment de fraternitate și prietenie.
M. Ț.
Galerie foto