Trăim într-o lume cu multe provocări, unele dintre care privesc nu doar credința, ci chiar și existența omului ca ființă creată „după chipul lui Dumnezeu” (cf. Gen 1,27). Una dintre aceste provocări este transumanismul, o ideologie relativ nouă care pune în pericol identitatea omului ca om.

Tocmai despre această ideologie a fost și conferința pe care Pr. dr. Marian Faleńczyk SCA a susținut-o la 15 octombrie 2019 în sala mare a Casei parohiale din Chișinău. Conferința cu tema: „Transumanismul ca o nouă provocare” a indicat principalele direcții prin care acest curent caută să-l reducă pe om la un simplu produs la naturii, lipsit de orice aspect spiritual și de orice referință la Dumnezeu. Părintele Marian însă nu s-a limitat doar la a prezenta pericolele acestei ideologii și subterfugiile prin care ea devine tot mai dominantă în lumea contemporană, ci a indicat și unele răspunsuri prin care noi, ca ucenici ai lui Cristos, îi putem răspunde și opune.

Conferința, deșfășurată cu binecuvântarea Preasfințitului Anton Coșa, a fost posibilă grație implicării Ambasadei Poloniei la Chișinău, în special a ES Bartłomiej Zdaniuk, ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, și colaborării acestei instituții diplomatice cu Episcopia de Chișinău.

Pr. dr. Marian Faleńczyk SAC lucrează în Franța de 40 de ani. Efectuează cercetări științifice în domeniul filozofiei. A susținut teza de doctorat în teologie la Universitatea din Opole. Este fondatorul și superiorul Căminului Studențesc Internațional „Ioan Paul al II-lea” din Arcueil, lângă Paris, și parohul parohiei poloneze care funcționează în incinta Căminului.

Pr. Petru Ciobanu