Episcopul Anton Coșa a anunțat, în timpul întâlnirii religioase care a avut loc vineri, 8 martie, la Bender, sosirea în dieceză, în luna octombrie, a Surorilor Guanelliene, după numele fondatorului lor, părintele Luigi Guanella. Familia religioasă are oficial titlul de Fiicele Sfintei Maria a Divinei Providențe.
 
Anunțul deciziei a sosit în mod oficial zilele trecute, primită cu bucurie de episcop, care este încântat să primească în dieceză o nouă familie călugărească, cu carisma și bogăția sa spirituală.
 
Surorile își vor desfășura slujirea în „Casa Providenței”, alături de săraci, tineri și copii, pe lângă posibilitatea de a pune în aplicare carisma lor particulară de slujire a persoanelor cu handicap.
 
Congregația își are originea în „Casa Divinei Providențe”, deschisă la Como (Italia) în 1886 de către Pr. Luigi Guanella (1842-1915), pentru a oferi asistență nevoiașilor, și s-a extins de-a lungul anilor pe diferite continente. Surorile Guanelliene sunt prezente și în România, la Iași.
 
Un alt aspect important al acestei comunități călugărești este faptul că fondatorul a creat și o ramură masculină, preoții guanellieni. 
 
Venirea acestei congregații în Moldova este rodul dialogului și rugăciunii, urmate de vizita de cunoaștere a surorilor din luna ianuarie și comunicatul oficial al deciziei lor, venit din partea superioarei generale a congregației, care la finalul textului, a cerut să fie încredințat „acest proiect în mâinile Mariei, Maica Providenței Divine, pentru ca să-l facă rodnic în bine”.

C. L.